Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ne vásároljon zugárustól!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Egyre több településen jelennek meg az utazóárusok. Gyakori a csalás, ráadásul nehéz a fogyasztóvédelmi jogok érvényesítése.

Rendszeresen látni az utcán vagy bevásárlóközpontok parkolójában mindenféle piaci terméket kínáló „mozgóárusokat”. Portékájukat, mely általában késkészlet, edény vagy fehérnemű, nem standon kínálják, hanem idegeneket leszólítva, táskából vagy autóból. Ha pár száz forintos zoknit veszünk a zugárustól, azon kívül, hogy valószínűleg nem kapunk számlát, és nagy eséllyel silány minőségű holmit viszünk haza, általában nem bukunk nagyot. Annál inkább a százezeres edénykészlettel – ahogy nemrégiben Sopron környékén egy bevásárlóközpont parkolójában történt egy idős férfival, aki eredetileg egyáltalán nem akart edényt venni. – A csalók leginkább az idős korosztályt célozzák meg, akik könnyebben rábeszélhetők, befolyásolhatók – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Természetesen az átadott holmiról később kiderült, hogy csak drága, de nem minőségi termék. 

A főelőadó hozzátette, egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadjuk, ha olyasmit akarnak megvetetni velünk, amit eredetileg nem állt szándékunkban megvásárolni. Házaló, ismeretlen árusoktól ne vegyünk semmit, hiszen később nem tudjuk érvényesíteni a fogyasztóvédelmi jogainkat. A piaci árnál jóval olcsóbb termék vásárlását alaposan fontoljuk meg, csábító lehet az ilyen ajánlat elfogadása, azonban a hirtelen meghozott döntések mindig nagyobb kockázattal járnak.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”