Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ne vásároljon zugárustól!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Egyre több településen jelennek meg az utazóárusok. Gyakori a csalás, ráadásul nehéz a fogyasztóvédelmi jogok érvényesítése.

Rendszeresen látni az utcán vagy bevásárlóközpontok parkolójában mindenféle piaci terméket kínáló „mozgóárusokat”. Portékájukat, mely általában késkészlet, edény vagy fehérnemű, nem standon kínálják, hanem idegeneket leszólítva, táskából vagy autóból. Ha pár száz forintos zoknit veszünk a zugárustól, azon kívül, hogy valószínűleg nem kapunk számlát, és nagy eséllyel silány minőségű holmit viszünk haza, általában nem bukunk nagyot. Annál inkább a százezeres edénykészlettel – ahogy nemrégiben Sopron környékén egy bevásárlóközpont parkolójában történt egy idős férfival, aki eredetileg egyáltalán nem akart edényt venni. – A csalók leginkább az idős korosztályt célozzák meg, akik könnyebben rábeszélhetők, befolyásolhatók – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Természetesen az átadott holmiról később kiderült, hogy csak drága, de nem minőségi termék. 

A főelőadó hozzátette, egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadjuk, ha olyasmit akarnak megvetetni velünk, amit eredetileg nem állt szándékunkban megvásárolni. Házaló, ismeretlen árusoktól ne vegyünk semmit, hiszen később nem tudjuk érvényesíteni a fogyasztóvédelmi jogainkat. A piaci árnál jóval olcsóbb termék vásárlását alaposan fontoljuk meg, csábító lehet az ilyen ajánlat elfogadása, azonban a hirtelen meghozott döntések mindig nagyobb kockázattal járnak.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.