Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ne dőljön be az álhíreknek!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Az interneten folyamatosan keringenek különböző tévhitek és álhírek, ez alól a koronavírus apropója sem kivétel. Ne dőljön be ezeknek, figyelmeztet a rendőrség.

Az interneten terjedő álhírek, azaz szakmainak tűnő, de teljesen megalapozatlan állítások jobbára teljesen ártalmatlanok, de a jelenlegi helyzetben, járvány esetén akár emberi életeket is veszélyeztetnek.  

– A tinédzser korosztály szinte egész nap a netet bújja, ők és az idősek hajlamosabbak hinni az álhíreknek is, de gyakorlatilag minden korosztályból találni példát álhírek megosztására – mondta a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Érdemes a fiatalokkal beszélgetni arról, hogy nem mindent kell elhinni, amit az interneten olvastak, és arról is, hogy miként tudnak úgy tájékozódni, hogy felismerjék, ha álhírrel van dolguk.

Ahogy arra az ORFK a hivatalos kommunikációjában már többször is felhívta a figyelmet, érdemes fenntartásokkal kezelni a járvánnyal kapcsolatos híreket, többfajta álhír is terjed a közösségi oldalakon.

– Először is tájékozódjunk a hivatalos koronavirus.gov.hu oldalon a szükséges információkról! Ellenőrizzük a forrást! Már létezik olyan adatbázis, mely az álhíroldalakat listázza, ha az URL cím ilyen weboldalra mutat, szinte biztosak lehetünk abban, hogy kacsa, amit olvasunk. Gyanakodjunk akkor is, ha rossz a helyesírás! Hibák tucatjait látva már az is megkérdőjeleződik, mennyire érdemes hinni a szövegnek. Legyen az is gyanús, ha nagyon megosztásért könyörögnek! Ne higgyen a konteóknak, ezek általában olyan összeesküvés-elméletek, amelyek a valósággal köszönőviszonyban sincsenek – zárta a főelőadó.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.