Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Modern, európai Sopron
Fejlesztésről egyeztettek: dr. Fodor Tamás polgármester, Barcza Attila önkormányzati képviselő, a fejlesztésekért felelős tanácsnok, Simon Róbert Balázs, a megyei jogú városok fejlesztésének

Államtitkári egyeztetés: jól haladnak a fejlesztési programok

Modern, európai Sopron

| Horváth Ferenc | Városi hírek

A Modern Városok Program országszerte 250 projektet tartalmaz, amelyek értéke 3500 milliárd. A soproni programok 325 milliárd forint értékűek. Ebből már 80,1 milliárd forintot felhasznált a város – tudtuk meg Simon Róbert Balázstól, a megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkártól.

A Modern Városok Program soproni fejlesztéseiről, az eddigi eredményekről és a további feladatokról egyeztetett a múlt héten városunkban Simon Róbert Balázs és Sopron város vezetése. Az ezt követő sajtótájékoztatón a megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkár első körben megindokolta, hogy miért is dolgozták ki a nagyszabású programot. Mint megtudtuk, a 23 megyei jogú városban 2 millió ember lakik, közülük 1,2 millió a munkavállaló.

Az egyetemisták és főiskolások 48 százaléka él vagy tanul e városokban. A hazai bruttó össztermék 40 százalékát ezekben a városokban állítják elő. Orbán Viktor miniszterelnök éppen Sopronban 2015. március 25-én indította útjára a programot, s kötött elsőként dr. Fodor Tamással megállapodást. Az országos program 250 projektet tartalmaz, értékük 3500 milliárd forint. Közöttük 20 nagy útfelújítás és -építés is szerepel. Ilyen például az M85-ös, amely 250 milliárd forintba kerül. A cél, hogy a programok jelentős része 2020-ig megvalósuljon, s a megyei jogú városok modern, európai városokká váljanak. Simon Róbert Balázs általánosságban szólt a soproni jelentős fejlesztésekről is, hozzátéve, hogy eddig 80,1 milliárd forintot fizettek ki. A részletekről először dr. Fodor Tamás adott számot. A polgármester kiemelte, valóban korszakos fejlődés tanúi vagyunk.

Az Árpád utcában parkolóház épül

Elsőként az M85-ösről szólt: elmondta, három kivitelező építi meg az autóutat, az érdemi munka gyakorlatilag már megkezdődött. Fontosnak tartja dr. Fodor Tamás a városban lévő gyűjtőutak korszerűsítését, felújítását, a kerékpárút-hálózat fejlesztését, hiszen ezek is nagymértékben hozzájárulnak az életminőség javításához. Ezért nem véletlen, hogy a Lövérektől a Jerevánig szinte mindenhol tart az útkorszerűsítés, sok helyen már be is fejeződött. Kiemelt területként kezeli a városvezetés a gazdaságfejlesztést: ennek egyik fontos eleme egy új ipari park kialakítása a keleti iparterületen, 30 hektáron. Ehhez kapcsolódik az ITC, vagyis az Innovációs és Technológiai Centrum 3,3 hektáron.

Az ipari parknak természetesen lesz összeköttetése az M85-ös Sopron keleti csomópontjával. Végezetül a polgármester köszönetet mondott a kormánynak, s kiemelte, jó az együttműködés a fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszterrel, Kósa Lajossal, illetve munkatársaival.

A múzeumokkal kapcsolatos fejlesztések a turizmust is szolgálják – látványterv
Barcza Attila fejlesztésekért felelős tanácsnok azokról a programokról beszélt, amelyek kapcsolódnak a turizmushoz is. A történelmi belváros közmű- és útfelújítási programjáról kiemelte, a munkálatok jól haladnak, a nyár elejére végeznek mindegyik utca díszburkolatával. Egy tartalmában és megjelenésében teljesen új múzeumnegyed alakul ki a belvárosban. Elkészültek a Szent Mihály-templom és a Lenck-villa felújítási tervei is, kezdődhet a kivitelezés. Megtörténtek a homlokzatfelújítások előkészületei is. Megújul az Esterházy- és a Zichy–Meskó-palota, a Russ-villa, valamint a két belvárosi zsinagóga.

A Fertő tavi fejlesztésekről szólva kiemelte, hogy mi minden épül (lásd írásunkat a Soproni Témában 2018. február 28-án, Vonzó Magyarország címmel). Külön szólt Barcza Attila a Lövérek Programról, amelynek két kiemelt eleme az új uszoda építése és a nemzeti konferencia-központ kialakítása, de több kisebb fejlesztés is megvalósul, például 5,5 kilométerrel bővítik a város kerékpárút-hálózatát.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.