Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújulnak Sopron útjai!

Megújulnak Sopron útjai!

| Munkatársunktól | Városi hírek

A soproni önkormányzat hazai forrásból az elkövetkezendő másfél évben útfejlesztéseket és felújításokat valósít meg Sopron közigazgatási területén. A Miniszterelnökség és a Modern Városok Lőver Programjának finanszírozásában megkezdődött a több mint 1,6 milliárd forint összértékű útfelújítás-sorozat első üteme.

Elsőként a tömegközlekedés által is terhelt, nagy forgalmat lebonyolító gyűjtőutak újulnak meg. (Híd utca, Fapiac utca, Juharfa utca, IV. László király utca, Csóronfalvi utca-Thököly tér, Lővér krt. (Mikoviny út és Citadella közötti rész), József Attila utca, Teleki Pál utca (Juharfa utca és Lackner K. utca közötti szakasz)

A felújítandó utcák mindegyike helyi és/vagy helyközi autóbusz-közlekedést bonyolít le, meglehetősen nagy buszforgalommal bírnak. Valamennyi út városi gyűjtőút funkciót tölt be, így a tömegközlekedés mellett jelentős gépjármű forgalommal is terheltek. A gyűjtőutak burkolatai jóval a tervezett élettartamon túliak és ennek következtében burkolati süllyedések, repedések, kátyúk jellemzik. Szegélyeik helyenként hiányosak, csorbák, ezért felújításra szorulnak. A Híd utcában és a Csóronfalvi utcában indokolt a járda felújítása is.  


Azért kerültek ezek az utcák az I. ütembe, hogy még a tanítási szünetben elvégződhessen a felújítás, kevesebb terhet róva a városi közlekedésre. Az említett utcákban főként a jelenlegi burkolat lemarása, lokális szerkezetcsere, részleges szegélycsere, aknafedlapok szintbeemelése és új kopó aszfaltréteg készítése, burkolat festése a főbb munkanemek. 

Az I. ütemben egy fejlesztés is kezdődik Görbehalmon, ahol 440 m hosszon épül ki új járda, új csapadékcsatorna építésével. 

Az I. ütemben több mint 5000 m hosszon újul meg a burkolat a városi gyűjtőutakon átlag 8 m szélességben, azaz több mint 40.000 m² kap új burkolatot. Az I. ütem beruházási meghaladja a fél milliárd forintot. A munkálatokkal várhatóan szeptemberig végeznek.  

Az 1,6 milliárdos útfelújítási programban legalább még négy nagy ütem lesz, ezekben szintén burkolat- és szegélyjavítások, járdafejlesztések és parkoló kialakítások valósulnak meg. A további ütemek részleteiről a munkálatok megkezdése előtt tájékoztatást fogunk kiadni. 

Az önkormányzat kéri a soproniak türelmét, hiszen a kivitelezés rövid ideig tartó kellemetlenséggel jár, de biztosak vagyunk abban, hogy a végeredmény kárpótol mindenkit.


Kapcsolódó cikkek