Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújul a konvent épülete
Dr. Rákossy Balázs, a pénzügyminisztérium államtitkára a történelmi egyházak és a magyar kormány között kialakult jó együttműködésről is szólt Fotó: MTI – Krizsán Csaba

Megújul a konvent épülete

| Munkatársunktól | Városi hírek

A kormányzati támogatásnak köszönhetően 300 millió forintból újul meg Sopronban, a Várkerületen lévő Katolikus Konvent épülete. A 2020 nyaráig tartó munkálatok után lehetőség nyílik a szakrális értékek mind szélesebb körű bemutatására. A felújítás részleteiről a múlt héten tartottak sajtótájékoztatót.

– Az egyház kincsei a nemzet kincsei is – jelentette ki megnyitó beszédében dr. Veres András megyéspüspök. – Örömteli számunkra, hogy a kormányzat is támogatja az egyházi épületek felújítását, hozzájárul a működtetéshez. Mindezen lépések a nemzet gyarapodását szolgálják. A konvent épületének korszerűsítése után az itt lévő értékek a nagyközönség számára is láthatóvá válnak. 

Dr. Rákossy Balázs, a pénzügyminisztérium államtitkára a történelmi egyházak és a magyar kormány között kialakult jó együttműködésről szólt. Emellett bemutatta a turizmus fejlődési irányait, valamint azt is, hogy ebből miként veheti ki részét a keresztény egyház.

– Sopron különösen gazdag a szakrális értékekben – tette hozzá dr. Fodor Tamás polgármester. – Számos középkori templom és kápolna áll a városban. Sajnos a berendezési tárgyak egy része az elmúlt évszázadokban megsemmisült. A mostani beruházás lezárulta után például barokk miseruhák, ötvösművészeti tárgyak, misekellékek, valamint ritkaságnak számító tárgyak is láthatóak lesznek. A háromszázmillió forintos fejlesztéssel újjászületés jön el!

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Simon István alpolgármester, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint megjelentek a megyei önkormányzat vezetői és a városi plébánosok is.

A 400 éves konvent teljes körű felújítása a Győri Egyházmegye nagyberuházásnak egyik fontos része. 1,1 milliárd forintból négy településen öt egyházi épület, templom újul meg. Sopronban a tervek szerint kialakítanak egy, a soproni katolikus közösség és egyház történetét bemutató múzeumot, illetve egy olyan közösségi teret is, ahol foglalkozásokat és időszaki kiállításokat is lehet tartani. További cél, hogy minél több vallásos ember érkezzen a városba, ezáltal tovább erősítve a turizmust.

Kapcsolódó cikkek