Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megelőző ellenőrzések
A szezon kezdete előtt ellenőriztessük a kéményeket és a fűtőberendezéseket! Fotó: Griechisch Tamás

Megelőző ellenőrzések

| Munkatársunktól | Városi hírek

Kezdődik a téli szezon, még mindig nem késő átvizsgáltatni a fűtési eszközöket. A gondossággal életet, vagyont menthetünk.

– A fűtés megkezdése előtt mindenképpen ellenőriztetni kell a berendezést és a kéményeket is – kezdte lapunknak adott tájékoztatóját Gyenge Koppány közbiztonsági referens, egykori soproni tűzoltóparancsnok. – Ez utóbbit már csak azért is tegyük meg, mert idéntől nem csenget automatikusan a kéményseprő, hanem a lakosságnak kell kérni a kémények átvizsgálását. Az ellenőrzéseket 2019. január elsejétől Sopronban a katasztrófavédelmi kirendeltség végzi, ez évben pedig még a Kétüsz Sopron Kft. A cég irodája Sopronban a Várkerület 27. szám alatt található. Telefonon a 99/312–733, e-mailben pedig a ketusz.sop@enternet.hu címen lehet őket elérni. Januártól a katasztrófavédelemnél a 70/458–1080-as számon, a 9021 Győr, Benczúr utca 1/a címre küldött levélben, illetve interneten a www.kemenysepres.hu oldalon lehet időpontot kérni. A kémény átvizsgálása továbbra is ingyenes. Társasházak esetében az időpontfoglalás a közös képviselők feladata.  

Sopronban a felmérések szerint mintegy 25 ezer kémény található. Ennek 65 százaléka gáz-, míg 35 százaléka vegyes tüzelésű kályhákhoz, kazánokhoz kapcsolódik.

A szakember hozzátette, nem tanácsos a fűtést megkezdeni a szükséges ellenőrzések nélkül. A régebbi kémények eldugulhatnak a belső falazatról lehulló törmelékektől, vagy akár a tavaszi, nyári időszakban befészkelhette magát egy madár is. A nem tiszta és átjárható kémény miatt visszaáramolhat a füst vagy rosszabb esetben a szén-monoxid, amely ráadásul színtelen szagtalan alattomos gyilkos.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.