Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Magyarország vonzó
Új strand, medencék, sportkikötő, sétahajó-kikötő, sportpályák, motel, kemping, sétaút és bemutatóközpont, valamint parkoló és buszforduló is épül a Fertő partján Látványterv

Korszakos fejlesztések a Sopron–Fertő-táj turisztikai térségben

Magyarország vonzó

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Sopron és a Fertő-táj korszakos fejlesztési periódus előtt áll – hangzott el azon a soproni sajtótájékoztatón, amelyen dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Barcza Attila, az önkormányzat ifjúsági, turisztikai és sportbizottságának elnöke, fejlesztési tanácsnok értékelte a magyar turizmus helyzetét.

A magyar turizmus helyzetéről és a Sopron–Fertő-táj mint kiemelt turisztikai régió fejlesztéseiről tartottak szakmai egyeztetést a múlt héten Sopronban. A rendezvényen a Magyar Turisztikai Ügynökség, a térségben érdekelt turisztikai vállalkozások képviselői, valamint az önkormányzat vezetői vettek részt. Ezt követően dr. Guller Zoltán vezérigazgató sajtótájékoztatón értékelte a magyar turizmus helyzetét. Mint mondotta, 2010 óta évről évre rekordokat dönt a turizmus mind a látogatók számát, mind pedig az itt eltöltött vendégéjszakákat tekintve. Ezzel arányosan nőtt az ágazat bevétele. Ez így volt a múlt évben is.

Dr. Guller Zoltán
Az ágazat – amelyben 400 ezren dolgoznak – jelenleg 10,5 százalékkal járul hozzá a nemzeti össztermékhez (GDP), de a cél, hogy 2030-ra ez az érték 16 százalékra növekedjen. Ennek érdekében alkotta meg a kormány a nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát – amelyhez 828 milliárd forintot rendelt –, s alakította ki a kiemelt fejlesztési régiókat. Mint ismert, az öt közül az egyik a Sopron–Fertő-táj térsége. A konkrét Fertő tavi és a többi, a Modern Városok Programjában szereplő soproni fejlesztésekről – amelyek egy része már elkezdődött, más részük pedig tervezés alatt áll – Barcza Attila adott számot.

Elhangzott, a Fertőn közel 30 milliárd forint (!) értékben nemzetközileg is kiemelkedő turisztikai, sport- és szabadidős fejlesztés valósul meg, amelynek legfontosabb elemei: új strand, medencék, sportkikötő, sétahajó-kikötő, sportpályák, motel, kemping, sétaút és bemutatóközpont, parkoló, buszforduló építése. A tervezés már javában tart, s az engedélyezési eljárásokat követően már a közeljövőben kezdődhet a kivitelezés.

Barcza Attila kiemelte, a régió turizmusának növekedéséhez jelentősen hozzájárul az M85-ös autóút megépítése, és a térségi utak – Sopron–Harka, Sopron–Fertőrákos, Fertőrákos–Balf és Sopron–Balf – rekonstrukciója, valamint a soproni belváros felújítása, az utak újraburkolása, a homlokzatok rekonstrukciója, a múzeumi negyed kialakítása, néhány jelentős palota és az Új utcai zsinagógák helyreállítása, felújítása, a Lövérek Program részeként az új uszoda építése és a nemzeti konferencia központ kialakítása.

Barcza Attila
Mint megtudtuk, országosan és térségünkben is az a cél, hogy ne csupán egy-egy elszigetelt élménypont várja az érdeklődőket, hanem egymással is kapcsolatban álló létesítmények sokasága nyújtson kivételes élményt a turistáknak. Sopronban és térségében Sopron, a Fertő-táj, Fertőd és Nagycenk, Hegykő, valamint a világörökséghez tartozó települések (ezekben is lesznek fejlesztések) alkotják a turisztikai hálót.

látványterv

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.