Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lényeges a korai felismerés!
Dr. Cseke István osztályvezető főorvos látványos diagramokon is bemutatta, hogyan követik a glaukómás betegek állapotát a soproni kórházban. Fotók: Filep István

Mindkét zöldhályogtípusnak nő az előfordulása negyvenéves kor felett

Lényeges a korai felismerés!

| Huszár Judit | Városi hírek

Szemcseppek, lézeres terápia, műtét – ma már egyre több módon kezelhető a zöldhályog. A látáskárosodás ugyan nem gyógyítható, de ha korai szakaszában felismerik a betegséget, akkor megakadályozható a további romlás. Ellenkező esetben viszont vakságot is okozhat…

A zöldhályog (görögül glaukóma) az egyik leggyakoribb súlyos szembetegség, és világszerte a vakság egyik vezető oka. Nem véletlen, hogy világnapja, sőt világhete is van: idén március 10. és 16. között hívják fel a betegségre a figyelmet a szakemberek. Számtalan országban tartanak előadásokat, rendeznek szűrővizsgálatokat. A prevenciós programhoz csatlakozott a Soproni Gyógyközpont is.

– Fontos, hogy minél többet tudjanak az emberek a betegségről – kezdte dr. Cseke István, a Soproni Gyógyközpont szemészeti osztályának vezető főorvosa. – A zöldhályognak több típusa ismert, a gyűjtőnevet arra a szembetegségre használjuk, amelynél a látóidegrostok jellegzetes klinikai kép során fokozatosan, visszafordíthatatlanul pusztulnak. Ennek a legfőbb rizikótényezője a magas szembelnyomás. A leggyakoribb formája az úgynevezett nyitott zugú glaukóma. Ennek szabad szemmel látható jele nincs, a látótér viszont folyamatosan, úgy is szoktuk mondani, hogy alattomosan szűkül, egyre nagyobb lesz a kieső vagy csökkenő érzékenységű terület. Akinek ilyen problémája van, az kétszer gyakrabban okoz vagy szenved közlekedési balesetet, mert egyszerűen nem látja az oldalról elé hajtó biciklist vagy lelépő gyalogost.

A nyitottnál ritkább a zárt zugú glaukóma, amely szemkipirosodással, szemnyomáskiugrással, hirtelen látásromlással, erős szem- és fejfájással járó, úgynevezett glaukómás rohamot is okozhat. Súlyosabb lefolyású, és gyakrabban vezet vaksághoz is. Mindkét zöldhályogtípusnak nő az előfordulása 40 éves kor felett. A családi halmozódás, a szélsőséges fénytörési hibák, a szteroidtartalmú gyógyszerek, a szemet ért nagyobb sérülések növelik a kialakulás esélyét.


Dr. Vajna Hunor Előd szakorvos vizsgálat közben – negyven felett mindenki ellenőriztesse legalább 3 évente a szemét! 

– Bár a betegség többnyire nem gyógyítható, csak kezelhető, de nagyon fontos, hogy időben felfedezzük, hiszen így a további látásromlás megelőzhető – folytatta dr. Cseke István. – Az első szakaszban szemcseppeket írunk a betegeknek, akiknek rendszeresen ellenőrizzük az állapotát. Ha nem csökken kellően a szemnyomás, és/vagy a betegség képe romlik, akkor többféle hatóanyagú cseppeket alkalmazunk. Több éve elérhető már a Soproni Gyógyközpontban is korszerű lézeres kezelés, ez a következő lépés, amellyel megelőzhető a műtét.

A zöldhályog általában lassan, évek alatt alakul ki. A szakemberek szerint annak, aki elmúlt negyvenéves, érdemes legalább háromévente ellenőriztetnie a szemét, különösen, ha a fenti rizikótényezők is fennállnak. A szemészek a glaukóma diagnózisának felállításához vizsgálják a szemen belül uralkodó szemnyomást, a csarnokzug felépítését, valamint a szemfenéken található látóidegfőt és a látóteret.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.