Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legyünk türelmesek!
– Tartsuk be a maszkviselés szabályait! – hívta fel a figyelmet dr. Farkas Ciprián, aki maga is jó példát mutatott a Gárdonyi-iskolában tartott jelképes tanszercsomag-átadón Fotó: Griechisch

Dr. Farkas Ciprián: Nem ajánljuk tömegrendezvények megtartását

Legyünk türelmesek!

| Munkatársunktól | Városi hírek

– Talán egy kicsit korábban, mint vártuk, de megérkezett a koronavírus-járvány 2. hulláma. Sajnos emelkedik az aktív fertőzöttek száma, de még megelőzhető, hogy nagy tömegek fertőződjenek meg – mondta a Soproni Témának dr. Farkas Ciprián polgármester.

 – Bizonyított, hogy a vírust részben a külföldről hazatérők hozták magukkal, ezért lépett életbe szeptember elsejétől a szigorított határátlépési rend. A soproniak azonban – mint ismert – 24 órára minden kötelezettség nélkül átmehetnek a határon, és ugyanilyen feltételekkel osztrák szomszédaink is jöhetnek hozzánk. A vírus városunkban is súlyos károkat okozott a gazdaságban, különösen a szolgáltatószektorban és a turizmusban. Elmaradtak a nagy nyári rendezvények is, és sajnos az őszi hónapokra tervezettek megrendezését sem ajánljuk, még akkor sem, ha semmi sem tiltja ezt. Ez a tömegeket vonzó szabadtéri programokra is vonatkozik. Mert hiába a szabad tér, nehéz betartani a távolságtartást, a maszkviselést. Külföldön és itthon is bizonyított tény, hogy a vírus az ilyen tömegrendezvényeken terjed a legjobban. Elég egy-két szuperfertőző, s máris újabb gócpontok alakulhatnak ki. Az is bizonyított, hogy jelenleg elsősorban a fiatalok fertőződnek meg, de az ő megbetegedésüket követően 2–3 hét múlva az idősek is megfertőződnek. Senki sincs tehát megnyugtató helyzetben. Nekünk azonban a kormányzati célokkal összhangban a legfontosabb a soproni polgárok egészségének védelme, tartozzanak is bármelyik korcsoportba. Senkinek az egészséget sem kockáztathatjuk. A kormány és az önkormányzat célja, hogy megőrizzük a munkahelyeket, hogy senkinek se legyen veszélyben a megélhetése.

Sopron polgármestere kitért arra is, hogy különös gonddal vigyáznak a város hatáskörébe tartozó egészségügyi, szociális és oktatási intézmények biztonságára.

– Arra kérem a soproniakat, hogy mindannyiunk érdekében legyünk türelmesek és megértők, tartsuk be a higiéniai szabályokat, a szociális távolságtartást, valamint a maszkviselés szabályait! – zárta gondolatait dr. Farkas Ciprián.

Önkormányzati rendelkezések:

– Számunkra a legfontosabb feladat a soproni emberek életének és egészségének a megóvása, ennek érdekében valamennyi önkormányzati fenntartású intézményben kötelező maszkviselést és kézfertőtlenítést rendeltünk el – írta közleményében dr. Farkas Ciprián. – Ez vonatkozik a bölcsődékre és óvodákra (szülők, gyermeket kísérő felnőttek és ott dolgozók számára), a múzeumokra, a színházra és valamennyi hivatali intézményre, így a polgármesteri hivatalra is.

• A szociális intézményekben látogatási korlátozást és módosított eljárásrendet vezettünk be.

• A nem önkormányzati fenntartású intézmények számára csak ajánlásokat fogalmazhatunk meg, így őket arra kértük, hogy ugyanezen szabályok betartását követeljék meg minden területen.

• Zárt helyeken viseljünk maszkot, ügyeljünk a kézfertőtlenítésre és a 1,5 méteres távolság betartására, valamint kerüljük a légkondicionáló használatát!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.