Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Korszakos ingakísérlet

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Ismét lengett a Foucault-inga a Vasvillában. A szerkezetet Léon Foucault születésének 200. évfordulója apropóján indították el.

Léon Foucault (1819–1868) francia fizikus nevét leginkább híres ingakísérlete, illetve a róla elnevezett inga őrzi, mellyel 1851-ben kísérleti bizonyítékot szolgáltatott a Föld tengely körüli forgására. Ehhez egy 67 méter hosszú dróton lengő, nehéz vasgömb mozgását elemezte a párizsi Pantheonban. 

– Kétszáz éve született Léon Foucault, ezért úgy gondoltuk, hogy az iskola tanulóinak a magunk sajátos körülményei között reprodukáljuk az ő korszakos kísérletét – mondta Fekete Attila Ignác tanár, aki fizikára oktatja a Vasvilla diákjait.

Az iskola aulájában tizenkét méter magasságban felfüggesztett inga csapágyrendszerét Miklós Horváth István tervezte meg, az egész inga kivitelezője pedig Temesi Erik volt. Maga a szerkezet, melynek a súlya ugyanúgy 28 kilogramm, mint volt annak idején Foucault kísérleténél a Pantheonban, már hat évvel ezelőtt elkészült, de a diákgenerációk változása miatt nagyon sokan ezt a szerda délelőtti nagyszünetben láthatták először.

– Az inga lengésideje 12 másodperc, és hogy ha egy napig szabadon lengne, amire a finom csapágyrendszer elvileg lehetőséget is adna, akkor alatta a Föld mintegy 5 fokkal fordulna el – tudtuk meg Fekete Attila Ignác előadásából, aki miközben az inga lengett, Foucault egyéb tudományos munkásságát is ismertette. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.