Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Korszakos fejlesztés
Munkálatok a Handler-iskolában: felújítják a homlokzatot is Fotó: Németh Péter

Korszakos fejlesztés

| Munkatársunktól | Városi hírek

Kétmilliárd forintból újulnak meg a Soproni Szakképzési Centrum iskolái – ezt is bejelentették a kö­zel­múltban tartott projektindító konferencián. Az eseményen a szakemberek áttekintették a szakképzésben történt változásokat, valamint felvázolták a céljaikat is.

A szakképzés jelenéről és jövőjéről tárgyaltak a Soproni Szakképzési Centrum fejlesztésének projektindító konferenciáján. Králik Tibor főigazgató bemutatta az intézményben megvalósult és tervezett fejlesztéseket: a centrum mind a hat épületére napelemes rendszer kerül, korszerűsítik az informatikai rendszert, a kollégiumban felújítják a közösségi teret és a berendezéseket, valamint számtalan módszertani fejlesztést (tehetségprojektek, mentálhigiénés programok, gyakorlatcentrikus pályaorientáció stb.) terveznek.


– A további célunk a lemorzsolódás csökkentése a szakképzésben, a tanulmányi eredmények javítása, illetve az, hogy az általános iskola elvégzése után a szakképzést válasszák a fiatalok – tette hozzá Králik Tibor.


Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár beszédében szólt a második szakképesítés ingyenessé tételéről, a szakképző iskolák felnőttoktatási tevékenységének a kiszélesítéséről, hangsúlyozta a duális képzési rendszer bővítését a felnőttoktatásban, melynek célja a munkaerőhiány rövid távú kezelése.


Dr. Fodor Tamás polgármester elmondta, hogy Sopron életében a gazdaságfejlesztés a szakképzéssel összefonódva jelentős változásokat hozhat. A cél új munkahelyek létrehozása, hosszú távon az Ausztriában dolgozók hazacsábítása, a helyi vállalkozások támogatása. Ugyanakkor a tervek között szerepel egy új ipari park létrehozása is állami támogatással.


Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy a kamara is partnere lett a szakképzési centrumnak. Eddig 180 mesteroklevelet adtak át, a képzések 80 százalékát pedig a magyar állam finanszírozta.
A konferencián részt vettek a tag- és partnerintézmények vezetői és képviselői, valamint Sopron önkormányzatának több képviselője is.

Kapcsolódó cikkek