Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Könyvbemutató: megjelent a Különc borvidék
Fotó: Leczovics Zsolt

Könyvbemutató: megjelent a Különc borvidék

| Munkatársunktól | Városi hírek

Különc borvidék címmel jelent meg Horváth Ferenc új könyve, amely részletes alapossággal és gazdag képivilággal mutatja be Sopron és környékének egyik kuriózumát, a helyi bortermelők igazi otthonát, a szőlőbirtokokat.

„Különc borvidék-e a soproni? Nem tudom. Azt viszont megéreztem pályakezdő koromtól kezdve, hogy amit csinálnak, azt elszántsággal, szívvel-lélekkel teszik, legyen szó régi vagy újabb nemzedékről a szakmában. Mert léteznek régiek és újak! Őrzik a hagyományt és keresik a jövőt. A Soproni Kékfrankos pedig kész tanulmány...” – az alábbi, dr. Kállay Miklósnak, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnökének tollából született gondolatokat Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház művésze tolmácsolta a szerdai könyvbemutatón. Horváth Ferenc, lapunk főszerkesztője 2005-ben megjelent Különc borvidék című kötetének második, átdolgozott kiadását mutatták be a közönségnek a Liszt-központban.

A könyvbemutatón dr. Simon István, Sopron alpolgármestere mondott köszöntőt, aki elsősorban a helyi borvidék különlegességét és gazdagságát emelte ki. – Sok borvidék és sok bor van a világban, azonban nekünk, soproniaknak a miénk a legkülönlegesebb – szögezte le dr. Simon István. Itt kapálunk, itt metszünk, itt kacsozunk, itt szüretelünk gyermekkorunktól kezdve. Vidékünkön a helyi bor mindig közösséget és összefogást is teremtett, amely vonzza magához a jó dolgokat. Ezt bizonyítja a helyi történelem is, gondoljunk csak vissza Lackner Kristóf polgármester kitűnő bordiplomáciájára!

Az alpolgármesteri köszöntőt követően Taschner István, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kitért a szőlő- és bortermelők mindennapi munkáira és azokra a fejlesztésekre, fejlődésekre, előrelépésekre, amelyek a Soproni borvidéken történnek. Mindezekért köszönetet mondott az önkormányzatnak, akik mindig segítik azoknak a céloknak az elérését, amelyeket a hegyközség kitűz maga elé.

Taschner István beszédében kitért arra is, hogy régi barátság köti össze a könyv szerzőjével, akinek külön köszöni a helyi szőlőbirtokok tulajdonosainak, gazdáinak a nevében, hogy ilyen magas színvonalú kötettel öregbíti borvidékünk hírnevét.

A könyvbemutató zárószakaszában Huszár Judit beszélgetett a szerzővel, aki mesélt a könyv születésének körülményeiről és arról az aprólékos, ám örömteli munkáról, amelynek a végén megszülethetett a kötet. Horváth Ferenc külön köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a tartalmas kötet elkészítésében.

A gazdagon illusztrált könyv – amelyet Filep István nagyszerű fotói gazdagítanak – különlegessége, hogy a magyar mellett németül és angolul is nagy részletességgel mutatja be borvidékünket, amelyből az is kiderül, hogy miért is Különc borvidék a miénk. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.