Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Komplex fejlesztés

„Lendületben vagyunk, és lépésről lépésre haladunk”

Komplex fejlesztés

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Sopron nemcsak hűséges, de a legszebb város is, amelyet átölel a Soproni-hegység és a Fertő-táj – emelte ki dr. Farkas Ciprián polgármester abban az interjúban, amelyet lapunknak adott.


– Polgármester úr, Sopron fejlődése az elmúlt években új pályára állt, de közben azoknak a feladatoknak a megoldásáról sem lehet megfeledkezni, amelyek szebbé és értékesebbé teszik a mindennapi életünket, meghatározzák gondolkodásunkat, a múlthoz és a környezetünkhöz való viszonyulásunkat.

– A város fejlesztése komplex feladat, ezért kiterjesztettük életünk szinte minden területére. Tény, lendületben vagyunk, és lépésről lépésre haladunk. Számunkra fontos, hogy megőrizzük kultúránkat, hagyományainkat, szokásainkat, épített és természeti örökségünket. Megbecsüljük értékeinket, ezért az elmúlt években folytattuk a belváros és a műemlék épületek felújítását, amelynek eredményeként több turista érkezik városunkba.

– Ennek a folyamatnak voltak igazán látványos eredményei.

– Igen. Kialakítottuk bravúros építészeti megoldásokkal a Soproni Múzeumnegyedet, amelynek része a csodálatosan felújított Lenck-villa is, amelynek értékes parkja közösségi célokat szolgál. Ami legalább ennyire fontos: a múzeum új kiállításai a legmodernebb „múzeumtechnológiát” alkalmazzák, megfelelve a XXI. század emberének, érkezzen akár Nyíregyházáról, akár Londonból.

– A soproniak nagyon büszkék a Szent Mihály-templomra. A többi soproni templom is megújul?

– A Szent Mihály-templom a város védőszentjének otthona, mely a keleti gótika talán legszebb „megnyilvánulása”, és a soproni tudat egyik hordozója. A rekonstrukciós programban kiemelten kezeltük. Az eredményt mindenki láthatja. Természetesen a többi templom is fontos a soproni emberek számára és számunkra is. Már eddig is több kisebb-nagyobb templomfelújítási programot valósítottunk meg, és ez így lesz a jövőben is.

– Mi a sorsuk a többnyire középkori alapokon nyugvó belvárosi palotáknak, épületeknek, amelyek még felújításra várnak?

– Akik nyitott szemmel sétálnak a belvárosban, láthatják, hogy évről évre egyre több épület homlokzatát rekonstruáltuk. Az elmúlt időszakban huszonöt műemlék épületet újítottunk fel, és a sort folytatjuk. Sopron a legvárosiasabb magyar város. A belváros őrzi a római és a középkori Sopront. A múlt feltárása, megőrzése és megóvása mindannyiunk kötelessége.

– Polgármester úr, a múlt értékeit nem csupán az épületek, a múzeumok, illetve a városszerkezet őrzi. Mit tesz a városvezetés a szellemi értékek megőrzéséért?

– Sopron nemcsak az ország műemlékekben második leggazdagabb városa, de óriási érték az a szellemi kincs is, amely generációról generációra öröklődik. Ilyen például a soproniság tudata, amelynek gyökerei IV. Lászlóig nyúlnak vissza, vagy a poncichterek öröksége, az 1921-es népszavazás, de ide tartoznak az egyetemisták selmeci hagyományai, vagy hogy mi is hozzájárultunk 1989-ben a vasfüggöny lebontásához. Ezeket az értékeket naponta ápoljuk, az „őrzőket” segítjük és támogatjuk. Mert Sopron valóban az épített örökség, a természeti környezet és a hagyományok összessége.

– Már többször szóba került Sopron természetközelisége. Melyik a fontosabb, a belváros védelme vagy a természeté? Egyáltalán lehet fontossági sorrendet felállítani?

– Nem, nem lehet. Nekünk mindegyik terület fontos, és mint említettem, a városvezetés komplex városfejlesztési programot dolgozott ki, és ennek része a minket körbeölelő természet bemutatása, megóvása, amely így hozzájárul a soproni emberek komfortérzetének növeléséhez. Ezért építettünk a Lövérekben, a parkerdőben kerékpár- és sétautakat, erdei játszótereket, de az Alpin park is kedvelt a családok körében. A Muckon, a valamikori határőrőrs területén megnyílt az Erdő Háza, amelynek kiemelt feladata a soproni erdő növény- és állatvilágának bemutatása. Aki felkapaszkodik a várost körgyűrűként ölelő felújított kilátók egyikre, az látja igazán, hogy milyen gyönyörű Sopron fekvése.

– Elmondhatjuk, hogy Sopron egyre zöldebb?

– Igen, Sopron zöld város, mert nem csupán a környezete zöld, hanem a sűrűn lakott területeken is sok a zöldfelület, amelyeket folyamatosan korszerűsítünk. A közelmúltban felújítottuk a Paprétet, Washington parkot és a Szélmalom parkot, de újat is létesítettünk a Koronázódombon és kormányzati támogatásból a Várkerületen, a Hűségparkot. A Lövérek és a soproni erdőség olyan érték, amely folyamatos odafigyelést és gondozást igényel. De ez igaz az épített örökségre és arra a szellemi kincsre is, amely a soproni emberek elidegeníthetetlen része. 

– Új parkokat is létesítettünk, például a Koronázódombon (felvételünkön) és kormányzati támogatásból a Várkerületen, a Hűségparkot – mondta lapunknak dr. Farkas Ciprián polgármester. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.