Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kitüntetett sportoló, edző
A hűség napon vette át a város vezetőitől a Sopron Sportjáért-díjat Cser Borbála Fotó: Griechisch Tamás

Kitüntetett sportoló, edző

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopronban a hűség napján adják át a város legrangosabb kitüntetéseit. 2019-ben a Sopron Sportjáért-díjat Cser Borbálának ítélték oda.

A Sopron Sportjáért-díj a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó, az elért eredményekre felkészítő, a sportpedagógia, a tömegsport területén, továbbá a sportszervezésben, sporttörténeti kutatásban kimagasló teljesítményt nyújtó magánszemélynek adható. Idén az elismerést Cser Borbálának ítélte oda a soproni képviselő-testület.  

Cser Borbála 1976-tól meghatározó személyisége a soproni sportnak. Pályafutását úszóedzőként kezdte, sok eredményes úszó került ki a kezei közül. 1982-től az Erdészeti és Faipari Egyetem testnevelő tanára lett, ahol a hallgatók körében népszerűsítette a sportot. Több alkalommal szervezett tájékozódási futásban és triatlonban Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokságot. Minden évben egyéniben és csapatban is részt vettek hallgatói ezeken a bajnokságokon, ahonnan érem nélkül ritkán tértek haza. 1978-tól 1996-ig volt a SMAFC tájfutó szakosztályának vezetője, edzője. Edzői pályájának kiemelkedő pontja volt, hogy két egymást követő évben a SMAFC csapata győzött a legrangosabb férfi elit kategóriában. Tanítványai közül többen jutottak el világbajnokságokra. Edzői tevékenysége során motiválni tudta a különböző életkorú tanítványait, sokat tett a soproni utánpótlás-nevelésért. Az úszás és a tájékozódási futás mellett edzőként részt vett az egykoron igen rangos soproni triatloncsapat felkészítésében, ahol a futótréningeket vezette. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.