Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kilátó napja megemlékezéssel
A Berzsenyi-líceum diákjai is felelevenítették Andrássy Péter emlékét.

Kilátó napja megemlékezéssel

| Huszár Judit | Városi hírek

„A tudás szárny, amelyen égbe szállunk” – Andrássy Péterre, Sopron díszpolgárára emlékeztek szombaton a Károly-magaslati kilátónál.

Szeptember 18–19. a kulturális örökség napjai, melyek célja az épített örökségünk bemutatása, olyan épületek megismertetése, amelyek a hétköznapokban csak ritkán láthatóak. Már hagyomány, hogy ilyenkor tartják a kilátó napját is a Károly-magaslaton. A programot a Soproni Városszépítő Egyesület és a TAEG Zrt. a kezdetek óta közösen szervezi. Idén azért is különleges volt a rendezvény, mert a kilátó napja megálmodójára, a közelmúltban elhunyt Andrássy Péterre emlékeztek.

– Évről évre összejövünk szeptemberben itt, a soproni erdő szívében, hogy tisztelegjünk a természet szépsége előtt, örvendjünk a nagyszerű tájnak – kezdte beszédét dr. Simon István. Sopron alpolgármestere méltatta a több mint 150 éves városszépítő egyesület munkáját, valamint megköszönte az együttműködő partnerek, köztük a tanulmányi erdőgazdaság, a civil szervezetek és a soproni polgárok önzetlen segítségét. – Ilyenkor mindig megemlékezünk a nagy elődökről, Kitaibel Páltól kezdve Winkler Oszkáron, Csapody Verán át egészen Andrássy Péterig, aki legutóbb távozott közülünk.

Sopron díszpolgárának munkásságát dr. Józan Tibor mutatta be részletesen. A városszépítő egyesület elnökétől megtudtunk: Andrássy Péter 289 publikációt, 12 tankönyvet írt, ő valósította meg a Károly-kilátóban lévő kiállítást, a városszépítő egyesületben aktív tag volt, vállalta az ifjúsági szakterület vezetését is. (Szerkesztőségünk külsős munkatársaként éveken keresztül szervezte a Sopron növény- és állatvilágát bemutató sorozatot.)

– Hagyatéka megőrzése, megismertetése szakmai kötelességünk – folytatta Bánáti László. A TAEG Zrt. oktatási és közjóléti igazgatója személyes megemlékezésében felelevenítette Andrássy Péter szellemiségét, maradandó alkotásait.

A kilátó napján közreműködtek a Berzsenyi-líceum diákjai, akik az egykori tanítványok emlékeit olvasták fel, valamint a Brass ­Brothers fúvósegyüttes. A rendezvény végén dr. Simon István, dr. Józan Tibor, Bánáti László, valamint Abdai Zsolt önkormányzati képviselő elültetett egy kislevelű hárs emlékfát. A megemlékezésen részt vett Bolla Marianna, Andrássy Péter özvegye is.

Kapcsolódó cikkek