Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jövőnk a gyermekvállalás
A legfrissebb felmérések szerint a magyar fiatalok házasságban, átlagosan két gyermeket nevelve szeretnének élni, sokan azonban anyagi akadályaik miatt nem valósíthatják meg ezt az elképzelés

Jövőnk a gyermekvállalás

| Munkatársunktól | Városi hírek

A gyermekvállalás előtt álló fiatalok akár úgy is hozzájuthatnak a tízmillió forintos babaváró hitelhez, hogy abból végül egyetlen fillért sem kell törleszteniük – mondta Novák Katalin. A családvédelmi támogatásokról már többször írtunk lapunkban, most az újabb részleteket mutatjuk be.

– Nem kell elkezdeniük a babaváró támogatás hitelének törlesztését azoknak a házaspároknak, akik július 1-jét követően, a terhesség 12. hete után igénylik – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. – Ebben az esetben három évre felfüggesztik a visszafizetést, ha pedig ez idő alatt megszületik a második gyerek, akkor további három évig nem kell törleszteni, ráadásul a tőketartozás harminc százalékát el is engedik. Ha a következő hároméves időszakban a házaspár harmadik gyermeke is megszületik, akkor a teljes tartozást elengedik.  

A babaváró támogatást július 1-től 2022. december 31-ig lehet igényelni a bankfiókokban. Azok a házaspárok lehetnek jogosultak a legfeljebb 10 millió forintos kamatmentes kölcsönre, amelyekben a feleség 18–40 év közötti, és a család egyik tagja rendelkezik legalább három év biztosítotti (akár hallgatói) jogviszonnyal. A hitelfelvételnek nem lesznek szigorú jövedelmi feltételei, mivel a maximális kölcsönnek is legfeljebb 50 ezer forint lehet a törlesztőrészlete húszéves futamidő mellett. A visszaélések megakadályozása érdekében utólagosan is kamatot kell fizetniük a házaspároknak, ha önhibájukból nem teljesítik a feltételeket, vagyis öt éven belül nem születik gyermekük. A támogatás elbírálásakor a július 1-je után született vagy még úton lévő vér szerinti és örökbefogadott gyermekeket lehet figyelembe venni, a kedvezmények pedig a magzat 12 hetes kora után igényelhetők.

További változás, hogy júliustól már használt ingatlanra is felvehető lesz a kedvezményes csok-kölcsön. Ez garantáltan legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitel. A két gyereket nevelő vagy vállaló családok 10, a három és több gyermeket vállaló vagy nevelő családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe júliustól az új és a használt lakás vagy ház vásárlására, építésére. Az ingatlanfedezetű jelzáloghiteleseket is segítik: júliustól már a második gyerek születésekor elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésekor pedig négymillió forintot. A csok-hitel előtörleszthető, egyszülős családok is élhetnek az otthonteremtési támogatásokkal.

Míg korábban egy régi háznak az alapjait is el kellett bontani ahhoz, hogy új háznak minősüljön egy ingatlan, júliustól már a régi ház alapjára épülő ingatlanok esetében is az új lakásokra járó csok összegét lehet felvenni.

További újdonság, hogy júliustól autóvásárlási támogatást kapnak a nagycsaládosok. Ennek részleteiről jövő heti lapunkban írunk. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.