Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Istennek szentelt élet – 2. rész
Magassy Katalin – Túrmezei Erzsébet halála után – 2000-től 2002-ig volt a Fébé vezetője, ezután hazatért Sopronba.

Magassy Katalin diakonissza főnökasszony lett

Istennek szentelt élet – 2. rész

| Bertha Ágnes | Városi hírek

A katolikus szerzetesrendek háború utáni feloszlatásáról sokat olvashatunk – kevesebbet az evangélikus ­Fébé közösségéről. A soproni ­Magassy Katalin diakonisszaéletét Isten és a gyerekek szolgálata töltötte ki.

(2.) A Fébé feloszlatása utáni budapesti életet Magassy Katalin jobban, Vilma húga nehezebben bírta, egyre erősebbek lettek az asztmás rohamai, ezért hazajött Sopronba; 1956-ban Katalin is követte. – A volt domonkos rendházban megalakult fogyatékos gyermekek otthonából a forradalom után több nevelő disszidált, szükség volt gyógypedagógusra – Gott­schling Károly egykori elemi iskolai tanárunk hívott engem is – mesélte Katalin. – 19 évig foglalkoztam szellemi fogyatékos gyermekekkel. Közben elvégeztem a tanítóképzőt Győrben, majd a gyógypedagógiát, nyugdíjasként pedig később a teológiát is – levelezőn, munka mellett.

A teológia elvégzése után Katalin jogosult lett lelkészi munkára is: Sárbogárdra került, ahol a kezdeti három idős asszonyra építve kellett szinte főről főre felépítenie gyülekezetét. – Az itt eltöltött 6 év megkoronázta Istennek szentelt életemet: lelkészként működtem, és gyerekekkel is foglalkozhattam.

Régi felvétel Magassy Katalinról és húgáról, Vilmáról.

Egy tüdőműtét vetett véget sárbogárdi éveinek, később Nemeskéren és Ágfalván végzett külső szolgálatot. 1990-ben pedig újraindult a Fébé, első főnökasszonya a költőként is ismert Túrmezei Erzsébet volt. – Hívtak bennünket is vissza, de úgy döntöttük, nem hagyjuk magára látássérült édesanyánkat – emlékezett a Fébé második indulására Magassy Katalin. – Halála után, 2000 elején Vilma beköltözött a pesti anyaházba, majd hívott engem is – kezdetben nem akartam visszatérni, idősnek éreztem magam. Nagy lelki tusát vívtam, hogy itt hagyjam Sopront, de Vilma leírta egy levelében: Túrmezei Erzsébet halála után főnökasszonynak akarnak megválasztani. Három feltételnek kellett megfelelnem: az evangélikus hitem mellett beszéltem németül – ez fontos volt a német támogatókkal való kapcsolattartás miatt –, és rendelkeznem kellett felsőfokú végzettséggel, nekem három is volt. 2000. október 28-án ünnepélyesen újra beöltöztünk, és Ittzés János püspök beiktatott a Fébé vezetőjének, mellettem Zászkaliczky Pál lett a lelkészigazgató. Komoly munkámba került a közösségi élet megszervezése – csupa idős testvér közé kerültem –, de szerettem: szigorú napirendet állítottam fel a diakonisszáknak, igyekeztem mindenkinek értékes, személyre szabott feladatokat adni, sikerült a világi bibliakör újraindítása is. Két év után azonban úgy éreztem, már nem tudok beilleszkedni egy erős intézményi rendszerbe, így hazajöttem.

Katalin látása a 2010-es évek óta erősen megromlott, már csak kontúrokat lát. Magát ellátja, sőt, még vásárolni is lemegy a közeli kisboltba, húgai szeretettel segítik.

Időközben elerőtlenedett a Fébé is: az idős diakonisszák sorra eltávoztak – 2017-ben Vilma is –, fiatal utánpótlás nem érkezett, így mivel szolgálatát ellátni nem tudta, megszűnt a közösség. Feladatkörét és ingatlanait 2015-ben átadta az evangélikus egyháznak. 

Fébé Diakonissza Egyesület: A diakónus szóból ered a női változat, a diakonissza, tevékenysége a katolikus apácákéra hasonlít, de jobban benne éltek a társadalomban, a világi életben. Fébé neve a magyarországi diakonissza anyaházakhoz kapcsolódik 1924-től. A Fébé az anyaház mellett árvaházakat, leányinternátust, üdülőket, beteg és súlyosan sérült gyermekek számára otthonokat, sőt papírboltot és nyomdát is tartott fenn. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.