Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ispotályból közösségi otthon
Dr. Simon István, dr. Farkas Ciprián, Heisler András és Büchler András az ispotály jelképes kulcsának átadásakor. Fotó: Pluzsik Tamás

Fejlődik a zsidó hitközség

Ispotályból közösségi otthon

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Megújult az Új utcai Ó-zsinagóga melletti ispotály, mely a Soproni Zsidó Hitközség közösségi tereként szolgál majd.

– Az egykori ispotály épületének megújulása nagyon szép példája a Soproni Zsidó Hitközségnek és Sopron városának együttműködésére – fogalmazott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Sopron építészeti és kulturális öröksége rendkívül gazdag, de úgy gondolom, hogy az épületnél sokkal fontosabb az a belső tartalom, ami ebben a megújult térben az elkövetkezőkben várható, hisz otthonául szolgál a Soproni Zsidó Hitközségnek.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke elmondta: az ispotály feladata annak idején az volt, hogy befogadja a vándorokat, a betegeket, a szegényeket, a rászorulókat. Évszázadokkal ezelőtt ez az ispotály is ezt a célt szolgálta. – Az átadásnak egyúttal szimbolikus jelentősége is van, most is menekültek érkeznek hozzánk, akiknek szükségük és hála Istennek részük is van a segítségben.

– Köszönet és hála Sopron önkormányzatának, a város vezetésének, akik mögénk álltak, és megteremtették annak a lehetőségét, hogy középkori környezetben taníthassunk, mutathassuk meg hagyományainkat, hogy mindaz, ami kultúra, ami közösség, ami vallási örökség, az újra otthonra talált – mondta Büchler András. A Soproni Zsidó Hitközség elnöke arról is szólt, hogy az épület felső szintjén a közeljövőben kialakítandó imaterem újraszentelését májusra tervezik, és ekkor helyeznek el ott egy kézzel írott Tóratekercset.

Az átadási ünnepség befejező aktusaként dr. Farkas Ciprián, Sopron város polgármestere az ispotály jelképes kulcsát átadta Büchler Andrásnak, a Soproni Zsidó Hitközség elnökének. A rendezvényen részt vett dr. Simon István, valamint Csiszár Szabolcs alpolgármester is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.