Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ismét őrölhet a malom
Lépésről lépésre haladunk előre – mondta dr. Kárpáti György Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Kárpáti György újíttatta fel a sopronbánfalvi műemléket

Ismét őrölhet a malom

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Közel hét évtized után idén nyáron újra őrölhet a Kárpáti-malom Bánfalván – legalábbis ezt tervezi dr. Kárpáti György háziorvos, a 17. században épült vízimalom tulajdonosa.

Több évszázados múltja van Bánfalván az erdei vagy más néven Kárpáti-malomnak. Az egykoron három vízikerékkel működő, három kőjáratos malom 1949-ig üzemelt. Akkor ugyanis a Kárpáti család a „kulákveszélyre” való tekintettel fölmondott a bérlőnek, így elkerülte a malom az államosítást, ennek köszönhetően megmaradtak a gépi berendezések. Az épület állaga fokról fokra romlott, szinte az utolsó pillanatban sikerült dr. Kárpáti György családjának visszavásárolnia az épületegyüttest a Taródi családtól. Így egy régóta dédelgetett terv látszott valóra válni: elkezdődhetett a kiemelkedő jelentőségű ipari műemlék állagmegóvása, majd ezt követően a többlépcsős felújítás, mely jelenleg is folyamatosan zajlik.


– Lépésről lépésre haladunk előre – mondta Kárpáti doktor –, először elkészült a malom tetőszerkezete és az oromfala, jelenleg pedig a csatlakozó épületegyüttes teljes szerkezeti felújítása folyik. Reményeink szerint hamarosan hozzákezdhetünk a malomépület homlokzatán lévő faragott kőkeretek és nyílászárók restaurálásához is. Az ehhez kapcsolódó pályázatot épp a napokban  nyújtjuk be.


A malom monumentális erőátviteli szerkezetének, a gépészetnek, így a közel három méter átmérőjű öntöttvas fogaskerekeknek a felújításában Kárpáti doktor szakavatott segítője Tamás Péter pápai gépészmérnök, aki a Kárpát-medence vízimalmait kutatva az elmúlt évtizedek során igazi malomszakértővé képezte magát.


– A vízikerék felújítása is megtörtént, sajnos a malompatakot azonban már nem tudjuk visszahozni, hiszen a több mint két kilométer hosszú egykori felvízcsatorna nyomvonala több helyütt is beépült már. Hamarosan elkészül viszont az a víztározó, amelyből a rekonstruált patakmedren keresztül engedjük majd a vizet a malomkerékre – tudtunk meg további részleteket a tulajdonostól.


A tervek szerint napenergia felhasználásával fogják majd visszaszivattyúzni a felhasznált vizet a tározóba, de a malomgépészetet a vízikeréktől függetlenül elektromos energiával fogják működtetni.


– Ami nem is oly rég még távoli álomnak tűnt, az reményeink szerint ezen a nyáron megvalósul: újra működni fog a vízimalom – zárta dr. Kárpáti György. – Így ha minden a tervek szerint történik, akkor augusztus 20-án a Kárpáti-malomban őrölt lisztből süthetjük meg Sopron város kenyerét.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.