Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ismerjük fel a depressziót!
Princz Emese szakpszichológus Fotó: Németh Péter

Ismerjük fel a depressziót!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Ősszel és télen fogékonyabbak vagyunk a befelé fordulásra, mely az arra hajlamosaknál depresszióba torkollhat. Amennyiben a tünetek tartósan fennállnak, kérjük szakember segítségét!

– Bár tartja magát az az elképzelés, hogy az emberek az őszi–téli időszakokban hajlamosabbak a depresszióra, leggyakrabban mindössze arról van szó, hogy ilyenkor a kevés napsütés és a rossz idő okozta „bezártság” miatt hajlamosabbak vagyunk befelé fordulni, kicsit többet foglalkozunk ilyenkor magunkkal, így előtérbe kerülnek a problémáink is – mondta el a Soproni Témának Princz Emese szakpszichológus. – Fontos azonban, hogy az év végi lecsendesedést, az évünk és önmagunk értékelését ne tévesszük össze a depresszióval! A szezonális depresszió egy sok esetben ciklikus, visszatérő, átmeneti állapot. A tünetek általában ugyanakkor jelentkeznek és múlnak is el minden évben. A kezdet késő ősz, illetve kora tél szokott lenni, a vége pedig a tavasz melegebb napjaival érkezik, de ebben lehetnek egyedi eltérések, és az is előfordulhat, hogy nem jelenik meg minden évben.  

A depresszió tünetei a szomorúság, szorongás tartós érzése, reménytelenség és kilátástalanság. A beteg bűntudatot, értéktelenséget érezhet, fáradtság, lelassultság és szociális elszigetelődés lehet úrrá rajta. Fokozódik az alvásigény és az étkezési szokások megváltozása miatt súlygyarapodás vagy jelentős súlycsökkenés jelentkezhet. Emellett jellemzőek a koncentrálási és döntéshozatali nehézségek is. Amennyiben ezek a tünetek tartósan fennállnak, vegyük igénybe szakember segítségét, ha a depresszió súlyos tüneteit tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Princz Emese a dep­resszió elkerülése érdekében azt javasolja, hogy végezzünk rendszeresen testmozgást, hiszen a mozgás hatására a termelődő endorfinok jó közérzetet biztosítanak. Ügyeljünk a megfelelő alvásmennyiségre, próbáljunk betartani egy fix alvás–ébrenlét ciklust. Fontos, hogy magunkat hasznosnak érezzük, keressünk olyan szabadidős tevékenységeket, melyek kikapcsolnak! Ápoljuk rokoni és baráti kapcsolatainkat, hiszen egy jól kiépített szociális háló védelmet nyújthat a magány érzése ellen. Fontos a céljaink, terveink megfelelő ismerete, de ami legalább ennyire fontos, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzünk, ne támasszunk magunk felé elérhetetlen célokat, legyünk reálisak a saját életünket illetően!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.