Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Időutazás a Bécsi-dombon
Az amfiteátrum napon felelevenedtek a kelta és római kori szokások, hagyományok, valamint látványos bemutatókat tartottak.

Dr. Simon István: „Belakjuk, megismerjük a környéket”

Időutazás a Bécsi-dombon

| Munkatársunktól | Városi hírek

2000 éves időutazáson vehettek részt szombaton a Bécsi-dombra érkezők – nagy sikere volt az első amfiteátrum napnak. A rendezvény célja a helyi közösség erősítése, összekovácsolása volt.

Pajzsokkal, kardokkal felszerelkezett fiúk küzdöttek egymással, katonák mutatták be az önvédelmet, valamint eredeti római receptek alapján készült ételeket kóstolhattak a résztvevők a szombati amfiteátrum napon. Az eseményen felelevenedtek a kelta és római szokások, hagyományok, valamint bemutatókat is tartottak.

A soproni önkormányzat és a Pro Kultúra rendezvényét kormányzati támogatással valósították meg. – A mai program célja, hogy az itt lakók közössége épüljön, fejlődjön, és a kulturális közösségi élmény során megismerjék lakóhelyük 2000 éves, gazdag történetét – fogalmazott megnyitó beszédében dr. Simon István alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. – Akik ma itt vannak, megtudják, hogy miről nevezetes például a Bécsi-domb, az esernyős ház, a Koronázó-domb, a Virágvölgy és az amfiteátrum. Ezután biztos vagyok benne, hogy másként néznek majd a környékre, a lakóhelyükre.

A program egy vezetett sétával kezdődött, amelyen dr. Gömöri János régész és Bolodár Zoltán, a Soproni Múzeum fotóadattárosa a környék történelmét mutatta be. Ezután Jankovics Zoltán vezetésével a XV. Apollinaris Legio Scarbantia Egyesület látványos bemutatóján az első század római hadseregével ismerkedhettek meg a résztvevők.

Autentikus kelta életképeket mutatott be a Soproni Boii Kelta Közösség, a korai és a késő vaskorból is hoztak hétköznapi használati tárgyakat. A Soproni Gyapjúszövők Alkotó Köre kelta motívumokkal díszített szőtteseket állított ki, a Macskakő Gyermekmúzeum munkatársai kézműves foglalkozást tartottak. A Magyar Honvédség Sopron Járási Százada is képviseltette magát a rendezvényen, bemutatójukban a közelharcra és az önvédelemre fókuszáltak. Akik megéheztek, azoknak az Erhardt Étterem Marcus Gavius Apicius Szakácskönyv a római császárkorból című könyvének receptjei nyomán készítettek különleges ételeket.

Kapcsolódó cikkek