Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Horgolt polipok
A koraszülött részlegen a babák első barátjává válnak a polipok, felvételünkön dr. Gelencsér Éva főorvos Fotó: Németh Péter

Soproni Gyógyközpont: adomány a koraszülött babáknak

Horgolt polipok

| Munkatársunktól | Városi hírek

Átadták az első horgolt polipokat a Soproni Gyógyközpont koraszülött részlegén. Civil kezdeményezésre kisgyermekes édesanyák szerveztek olyan összejöveteleket, ahol elkészítették az úgynevezett koripokat.

Elsőként Dániában kezdeményezték, hogy az inkubátorban a koraszülött babák horgolt polipokat (koripokat) kapjanak. A szakemberek azt vették észre, hogy a polipokat megérintve, megölelve egyenletesebben vert a babák a szíve, könnyebben lélegeztek, és a vérükben is emelkedett az oxigénszint. A polip karjai vélhetően a köldökzsinórra emlékeztetik a kicsiket, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük.

Magyarországon 2015-ben a Koraszülöttekért Országos Egyesület munkatársai kezdték el készíteni a horgolt polipokat. A kezdeményezők természetesen neonatológusokkal is konzultáltak, külön odafigyelve például a horgolt polipok tisztíthatóságára és sterilizálására.

Sopronban több kisgyermekes édesanya is korip készítésbe kezdett, nekik a horgoláshoz szükséges fonalat és a helyszínt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat biztosítja. Ők most 30 polipot vittek el a kórház koraszülött részlegére. A szervezőknek, dr. Betuker-Kámán Csillának és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselőjének, Kerekes Ildikó csoportvezető-helyettesnek, valamint Kovács Zsófia Annának dr. Gelencsér Éva, a Soproni Gyógyközpont részlegvezető főorvosa köszönte meg a segítséget. A kis polipokat a koraszülött részlegen kapják meg a csecsemők, ezeket távozásukkor haza is vihetik. Aki csatlakozni szeretne, az a Széchenyi-palotában a Máltai Szeretetszolgálat klubfoglalkozásán tud jelentkezni.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.