Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hol járunk?

| Munkatársunktól | Városi hírek

Játékunkban egy neves épületről mutatunk be részletet, olvasóinknak pedig az a feladatuk, hogy a részletből felismerjék az egészet, és megírják nekünk, melyik épületet rejtettük el. Azok között, akik a helyes megfejtést május 10-ig beküldik a Soproni Téma, 9400 Sopron, Pf. 241. vagy a szerkesztoseg@sopronitema.hu címre, ajándékot sorsolunk ki.

Megfejtés

Április 19-i rejtvényünk megfejtése: Gyóni Géza szobra, szerencsés megfejtőnk: Szántóné Vörzsönits Erzsébet, Sopron, Vasvári Pál u 7. Az ajándék könyvet a Pro Kultúra Jegyirodájában (Sopron, Liszt Ferenc u. 1.) veheti át.


Gyóni Géza szobra a Deák téren 

Gyóni Géza (született Áchim Géza, 1884–1917) költő Deák téren lévő szobrát Nagy Benedek szobrászművész készítette 1996-ban. A szobor elkészítésének és felállításának nagyvonalú mecénása az egykoron a közelben lakó Káspár testvérpár (Hermina és Teréz) volt.

Gyóni Géza evangélikus teológushallgató, költő és újságíró. 1910-ben érkezett Sopronba, itt újságíróként és lapszerkesztőként is dolgozott. Az Orsolya tér 1. szám alatti, a háborúban megsérült és lebontott Proswimmer-házban lakott albérletben. Alkotói korszaka az 1910-es évek körül kezdődött és az első világháborún át 1917-ben, hadifogságban bekövetkezett haláláig tartott. Legnagyobb ismeretségre szert tevő verse a Csak egy éjszakára… című, melyet Przemyśl második ostroma idején írt. Harmincadik születésnapján Oroszországban, a krasznojarszki fogolytáborban halt meg.


Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.