Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Herbszt Zoltán sétány
Az új utcatáblán a QR kód segítségével információkat kaphatunk Herbszt Zoltán életéről, munkásságáról Fotó: Griechisch Tamás

Herbszt Zoltán sétány

| Munkatársunktól | Városi hírek

A tragikusan fiatalon elhunyt Herbszt Zoltánról nevezték el a Jereván-lakótelepen, a Lackner-iskola melletti sétányt. Névtáblája mellé egy QR kóddal ellátott információs kiírást is elhelyeztek.

Dr. Józan Tibor, a városszépítő egyesület elnöke a sétány átadásán elmondta: tervük, hogy a személyekről elnevezett utcákban további táblákat helyeztetnek el. A belvárosban egyébként már van két hasonló tábla: a Bünker közben és a Liszt Ferenc utcában. Ezeken a magyar mellett német, horvát és angol nyelven közölnek rövid ismertetőt. Okostelefonnal a QR kód beolvasása után további információt kaphatnak az érdeklődők az adott személy munkásságáról, Sopronhoz való viszonyáról. 

– Herbszt Zoltán élete huszonkettő éve alatt számos rádiójátékot, novellát írt, maradt fenn tőle drámatöredék, de elsősorban költőnek tartjuk. Művei nagyon is aktuálisak a mostani fiatalok számára – tette hozzá Szabó Miklós, a Széchenyi-gimnázium korábbi igazgatója. Az egykori Katedra együttes tagja Sass László önkormányzati képviselő ritmuskísérete mellett adott elő néhány dalt a megzenésített versek közül.

Dr. Farkas Ciprián tanácsnok kiemelte: utak újultak meg, parkolók, kerékpárutak épültek, korszerűsítették a Lackner-iskolát. Ám az infrastruktúra fejlesztése mellett a közösségi programokra is nagy hangsúlyt fektetnek. Így volt már kiállítás, néptánctalálkozó, esti mozi. A sétány kialakítása is ebbe a sorba illik.

– Egy nyertes pályázatnak köszönhetően jelent meg a Herbszt Zoltán írásait bemutató kötet. A célunk az, hogy ezt a könyvet eljuttassuk az oktatási intézményekhez. Így egy rendhagyó irodalomóra keretében megismerhetik a költő gazdag életművét – emelte ki Tóth Éva, a Jereván részönkormányzatának elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”