Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Herbszt Zoltán sétány
Az új utcatáblán a QR kód segítségével információkat kaphatunk Herbszt Zoltán életéről, munkásságáról Fotó: Griechisch Tamás

Herbszt Zoltán sétány

| Munkatársunktól | Városi hírek

A tragikusan fiatalon elhunyt Herbszt Zoltánról nevezték el a Jereván-lakótelepen, a Lackner-iskola melletti sétányt. Névtáblája mellé egy QR kóddal ellátott információs kiírást is elhelyeztek.

Dr. Józan Tibor, a városszépítő egyesület elnöke a sétány átadásán elmondta: tervük, hogy a személyekről elnevezett utcákban további táblákat helyeztetnek el. A belvárosban egyébként már van két hasonló tábla: a Bünker közben és a Liszt Ferenc utcában. Ezeken a magyar mellett német, horvát és angol nyelven közölnek rövid ismertetőt. Okostelefonnal a QR kód beolvasása után további információt kaphatnak az érdeklődők az adott személy munkásságáról, Sopronhoz való viszonyáról. 

– Herbszt Zoltán élete huszonkettő éve alatt számos rádiójátékot, novellát írt, maradt fenn tőle drámatöredék, de elsősorban költőnek tartjuk. Művei nagyon is aktuálisak a mostani fiatalok számára – tette hozzá Szabó Miklós, a Széchenyi-gimnázium korábbi igazgatója. Az egykori Katedra együttes tagja Sass László önkormányzati képviselő ritmuskísérete mellett adott elő néhány dalt a megzenésített versek közül.

Dr. Farkas Ciprián tanácsnok kiemelte: utak újultak meg, parkolók, kerékpárutak épültek, korszerűsítették a Lackner-iskolát. Ám az infrastruktúra fejlesztése mellett a közösségi programokra is nagy hangsúlyt fektetnek. Így volt már kiállítás, néptánctalálkozó, esti mozi. A sétány kialakítása is ebbe a sorba illik.

– Egy nyertes pályázatnak köszönhetően jelent meg a Herbszt Zoltán írásait bemutató kötet. A célunk az, hogy ezt a könyvet eljuttassuk az oktatási intézményekhez. Így egy rendhagyó irodalomóra keretében megismerhetik a költő gazdag életművét – emelte ki Tóth Éva, a Jereván részönkormányzatának elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.