Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Harmincéves iskola
A Kozmutza-iskola 30. jubileumi rendezvényén színvonalas műsort adtak a diákok Fotó: Griechisch Tamás

Kozmutza Flóra: „A segítségnyújtás is lehet szenvedély”

Harmincéves iskola

| Köves Andrea | Városi hírek

A Soproni ­Kozmutza ­Flóra EGYMI alapításának 30. évfordulója alkalmából ünnepséget rendeztek a pedagógusok művelődési házában. A pénteki eseményen beszédet mondott dr. Farkas Ciprián polgármester, és megjelent ­Csiszár Szabolcs alpolgármester is.

Harminc éve alapították a Soproni Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Szakiskolát. Az azóta eltelt évtizedekben a gyermekektől kapott szeretet adott újabb és újabb lendületet az iskola tanárainak ahhoz, hogy megbirkózzanak a sokszor embert próbáló feladattal. Hiszen ahogy Kozmutza Flóra is megállapította: „A segítségnyújtás is lehet szenvedély.”. Ezt a gondolatot hangsúlyozta beszédében dr. Farkas Ciprián polgármester is.

– Iskolánk az egykori Pataki Ferenc Általános Iskola tagiskolájaként kezdte működését az 1981/82-es tanévtől a Mátyás király utcai épületben – tudtuk meg Horváth Lászlóné igazgatótól. – 1989-ben nyitotta meg kapuit a Petőfi téri általános iskola. Az igazgató, dr. Magas Lászlóné fiatalos lendülete, elhivatottsága és szakértelme jó példaként szolgált kollégáinak.

Ahogy a részképességkiesés, magatartászavaros, figyelemzavaros gyerekek száma fokozatosan növekedett, úgy a tanulók létszáma is. 1991-ben létrejött a Fogyatékos Gyerekek Oktatásáért Alapítvány, amely napjainkban is támogatja az iskolát. Az alapítvány jóvoltából elindíthatták a diákok szakmai képzését: varróműhelyt, szövőműhelyt, kosárfonóműhelyt szereltek fel, a tanulók pedig speciális szakiskolai tagozaton tanulhattak tovább. 1998. november 20-án ünnepélyes keretek között vette fel az intézmény Kozmutza Flórának, a gyógypedagógia nagyasszonyának nevét. 2006-ban elnyerte az ökoiskola címet. 2006 júniusától egységes gyógypedagógiai, módszertani intézmény lett, amely ma már módszertani központként lát el utazó gyógypedagógiai feladatokat a városban és kistérségében.

– Két évvel ezelőtt elindítottuk speciális óvodai csoportunkat, és bővítettük képzéskínálatunkat számítógépes adatrögzítő részszakképesítéssel, így az autizmus spektrum­zavarral küzdő diákok számára is biztosítani tudjuk a sikeres szakmatanulást – folytatta az igazgató. – Nagy öröm számunkra, hogy olyan gyógypedagógiai intézménnyé váltunk, amely differenciált segítséget tud nyújtani városunk és kistérsége családban nevelkedő gyermekei számára 3-tól 25 éves korig. Célunk, hogy boldog, kiegyensúlyozott és hasznos polgárok legyenek azok a fiatalok, akik iskolánkból kikerülnek.

A jubileumi ünnepségen dr. Magas Lászlóné beszélt a kezdetekről. Ezután a résztvevők megtekintettek egy filmet az iskola történetéről, majd a tanulók szórakoztatták őket színvonalas műsorukkal.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.