Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyűjtés Csongornak
Filep Márk Fotó: Griechisch Tamás

Filep Márk: családi indíttatás a rászorulók megsegítése

Gyűjtés Csongornak

| P. Horváth László | Városi hírek

A Sopron Segít Közalapítvány, valamint a Szent Benedek Idősek Háza Alapítvány immár negyedszer szervez gyűjtőakciót a kárpátaljai Csongor település megsegítésére.

Filep Márk immár negyedszer vesz részt tevékenyen a gyűjtés megszervezésében, a tárgyak összegyűjtésében, majd azok elszállításában.


– Az idei akció június elsejétől július tizenháromig tart – mondta el lapunknak Filep Márk. – Használt, de még működőképes laptopot, notebookot, monitort, egyéb számítástechnikai eszközöket várunk. Szükség lenne továbbá pendrive-okra és egerekre is. Az eszközöket a Szent Benedek Idősek Házában (Sopron, Templom utca 1.) hétköznapokon 8–16 óra között lehet leadni. Információ a filep.marc85@gmail.com e-mail címen kérhető.


Mint megtudtuk, az adományokat ezúttal a csongori iskola, a könyvtár és a közösségi tér kapja. Amennyiben arra lehetőség lesz, akkor a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak is szeretnének segíteni.


– Három évvel ezelőtt Orbán Viktor kérte meg a magyar önkormányzatokat arra, hogy támogassanak egy kárpátaljai települést. Nekem ugyanekkor jutott eszembe, hogy valamilyen módon segíteni kellene az akkor éppen polgárháborús helyzetben élő családokon – idézte fel a kezdeteket Filep Márk.

– Így találkoztam Barcza Attilával, a Sopron Segít Közalapítvány elnökével, és az első akciót közösen szervezhettük meg. 2015 őszén tartós élelmiszereket, egy évre rá készségfejlesztő játékokat, babaholmikat, s tavaly az ideihez hasonlóan informatikai eszközöket gyűjtöttünk. Úgy érzem, fontos vállalásunk segíteni a napról napra nehezebb helyzetbe kerülő kárpátaljai embereken. Rendszeresen tartom a kapcsolatot az egyik ottani családdal, s tőlük tudom, hogy a nyelvtörtvény bevezetése szinte kilátástalanná teszi az életüket. Egy ilyen élethelyzetben sokat jelent nekik, hogy számíthatnak az anyaország támogatására.


Filep Márk életének fontos része a rászorulók megsegítése, ezt a hozzáállást keresztény családjából hozta magával. A szociális hivatásában ennek nap mint nap igyekszik eleget tenni.


A belvárosban él és ott is dolgozik

Filep Márk 1985-ben született Sopronban, s azóta is a belvárosban él. A líceumi érettségit követően a Benedek Elek pedagógiai karon szerzett szociálpedagógus diplomát. A munkahelye is a belvárosban van: a Szent Benedek Idősek Házában szociális munkatárs.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.