Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyémántmise a Szent György-templomban

Soproni hívei nem felejtették el Bindes Ferenc atyát

Gyémántmise a Szent György-templomban

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Vasárnap ünnepelte a Szent György-templomban gyémántmiséjét Bindes Ferenc. Az atya – aki 2008 óta Piliscsabán teljesít „nyugdíjasan” szolgálatot – közel két évtizedig volt a város ikonikus alakja.

Különleges és régen várt vendéget hívott a vasárnapi 5 órás és fél 8-as szentmisére Henczel Szabolcs, a Szent György-templom plébánosa: Bindes Ferenc atya ünnepelte egykori soproni híveivel gyémántmiséjét. A zsúfolásig megtelt templomban egykori tanítványok, ismerősök, barátok köszöntötték mindenki Feri bácsiját. A szentmise celebrálásában Bindes Ferenc segítségére volt Kaposi Gábor, akinek hivatása felismerésében és elfogadásában nagy szerepe volt a most gyémántmisés atya. A régi „fél nyolcas” misék meghitt hangulata ismét megérintette a jelenlévőket, visszarepítve egy évtizedet a múltba… Bindes atya prédikációjában párhuzamot vont a szén és a belőle keletkező gyémánt, valamint a bűnös, rossz ember és a belőle alakuló, változó, fejlődő érző ember között. Beszédéhez – mint elmondta – segítségül hívta elhunyt pap nagybátyja sétabotját – akinek gazdája, Bindes Pál kanonok volt unokaöccse új-, ezüst-, majd aranymiséjén az ünnepi szónok. Sajnos, a gyémántmisét már nem érhette meg, de emlékét, kedvenc tárgyával és bibliai idézetekkel megidézte Bindes atya. A bot Péter apostol szavait sugallta: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek.”. Ezt a bizalmat, egyszerű odafordulást, hitet kérte az ünneplő atya egykori közössége tagjaira és adta rájuk gyémántmisés áldását. 

 

A szentmise után a Wrenk Ede Közösségi Ház udvarán meghitt beszélgetéseken személyesen is üdvözölte Bindes atya egykori soproni híveit. 

 

Bindes Ferenc Hegykőről származik, Győrben szentelték pappá 1958. június 15-én. Papi hivatása állomáshelyei – Lövő, Győr–Szabadhegy, Rábatamási, Mezőörs és Sopron – mellett spirituális volt a Győri Papnevelő Intézetben, helyettes esperes, kanonok. 2008-tól nyugalomba vonult, Piliscsaba–Klotildligeten nyújt lelki támaszt.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.