Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fókuszban a családok
Fehér Erika (balra) 28 éves autóját szeretné újabbra cserélni a támogatás segítségével. Gergáczné Csiszár Anikó (jobbra) is örül a februári szja-visszatérítésnek. Fotók: Filep István

Automatikusan visszautalja a támogatást a NAV februárban

Fókuszban a családok

| Huszár Judit | Városi hírek

Több mint 1,9 millió ember összesen 600 milliárd forintot kap jövő februárban – a kormány korábban bejelentette, hogy a gyermeket nevelő családok visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadót. A soproni érintetteket is megkérdeztük, hogy mit szólnak a támogatáshoz.

Pontosan kinek jár? Hogyan lehet visszaigényelni? Mikor kapom meg? – számtalan kérdés, amely napjainkban felmerül. A gyermeket nevelő családokat nem véletlenül foglalkoztatja a jövő februári személyijövedelemadó-visszatérítés.

– Sokat beszélünk erről, már pontosan ki is számoltam, hogy mennyi pénzt kapunk vissza – mondta lapunknak Fehér Erika. A soproni nőnek egy gyermeke van, nagyon örült, amikor meghallotta, hogy jelentős támogatást kap jövőre. Már azt is eldöntötte, hogy mire költi a pénzt. – 1993-as évjáratú az autóm, már régóta tervezem a cseréjét, februárban majd az szja-visszatérítés segítségével végre meg tudom ezt tenni – folytatta Edina.

Gergáczné Csiszár Anikó viszont még nem számolta ki, hogy mennyi pénzt kap vissza, azt mondja, meglepetés lesz. Két kislányt nevel párjával, áprilisra várják a harmadik gyermek érkezését. – Nem panaszkodhatunk, jelentős támogatásokat vehetnek igénybe most a családok, a három gyermek után járó adókedvezményt már mi is megkapjuk.

Mint ismert, jövő februárban minden gyermekes szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját az átlagbér adószintjéig – tehát fejenként maximum 800 ezer forintot. A visszatérítés azoknak jár, akik idén legalább egy napig jogosultak voltak a családi pótlékra, illetve a családi adókedvezményre. A várandós nők a várandóság 91. napjától jogosultak a kedvezményre, ahogy házastársaik is.

A családi pótlékra egyedülállóként jogosult szülőnek is jár az adó-visszatérítés, illetve azok az elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák, és emiatt 50–50 százalékban kapják a családi pótlékot, mindketten (teljes összegben) jogosultak rá.

Az adó-visszatérítés nemcsak a „hagyományos módon” foglalkoztatottaknak jár, a kisadózók a tételes adó 25 százalékát, az ekhósok az ekho szja-részét kapják vissza. A NAV február 15-ig automatikusan visszautalja a pénzt, azoknak viszont, akik családi kedvezményre jogosultak, de nem ők kapják a családi pótlékot, ki kell tölteniük egy nyomtatványt.

Nyilatkozat és csalók:

A NAV honlapján közzétették az úgynevezett VISSZADO-nyilatkozatot, ezt december 31-ig kell kitölteniük azoknak, akik jogosultak a családi kedvezményre, de nem ők kapják a családi pótlékot. E mellett a várandós nőknek és a házastársaiknak, a rokkantsági járadékban részesülő szülőknek, a kisadózó szülőknek, ha nem kapnak családi pótlékot, kell nyilatkozniuk.

A hivatalos iratot online az szjavissza.hu oldalon is el lehet küldeni, vagy postán, illetve személyesen is leadható. Akinek kell, és nem nyilatkozik december 31-ig, az az adó-visszatérítést nem kaphatja meg 2022. február 15-én. Nekik újra kell majd igényelni az összeget 2022. május 20-ig. Fontos: újra felbukkantak a csaló e-mailek, amelyekben adathalászok próbálják kicsalni a címzettek bizalmas adatait a NAV nevében.

Ezekre senki ne válaszoljon! Ahogy azt már több tájékoztatóban is hangsúlyozták, az szja-visszatérítéshez szükséges adatokat (bankszámlaszám vagy postai cím) kizárólag a VISSZADO nevű nyilatkozatban várja a hatóság.

Kapcsolódó cikkek