Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Főhajtás Széchenyi szellemisége előtt
Az Akadémiai Emlékerdőben is felidézték Széchenyi munkásságának napjainkig tartó hatását, majd elültették a 193. kislevelű hársot Fotó: Pluzsik Tamás

Főhajtás Széchenyi szellemisége előtt

| Munkatársunktól | Városi hírek

Széchenyi Istvánra, a Magyar Tudós Társaság megalapítójára emlékeztek hétfőn Nagycenken és Sopronban. Az Akadémia Emlékerdőben elültették a 193. kislevelű hársfát.

Koszorúzással és a legnagyobb magyarról szóló megemlékezéssel vette kezdetét a Széchenyi- emléknap Nagycenken. A Széchenyi-mauzóleum kápolnájában Lovász László akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mondott emlékező beszédet, majd a különböző tudományos szervezetek és egyetemi oktatási intézmények helyezték el a megemlékezés koszorúit. Sopron nevében dr. Fodor Tamás polgármester rótta le tiszteletét Széchenyi István előtt. 

Az ünnepségsorozat az Akadémiai Emlékerdőben folytatódott. Itt Náhlik András professzor, a Soproni Egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kitért arra, miképp őrzik az oktatásban Széchenyi emlékét, valamint a város és az egyetem kapcsolatára. A rektor emlékeztetett, hogy az emlékerdőt 2000-ben hozták létre. Akkor ünnepelték a Magyar Tudós Társaság 175. évfordulóját. (Mint ismert, Széchenyi 1825. november 3-án ajánlotta fel birtokainak éves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, amely a Magyar Tudományos Akadémia előképe volt.) Erre a napra emlékezünk 1997 óta, 2000-től pedig november 3-a a magyar tudomány ünnepe. Török Ádám akadémikus, az MTA főtitkára többek között az fejtette ki, hogy miért a „Határtalan tudomány” az idei ünnepségsorozat jelmondata, majd kiemelte, a rendezvénysorozat főhajtás Széchenyi előtt.

Ezt követően a résztvevő intézmények és szervezetek vezetői, illetve képviselői az Akadémiai Emlékerdőben elültették a 193. kislevelű hársot. A délutáni program az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban (Geodéziai Geofizikai Kutatóintézet) folytatódott, ahol a vendégek megtekintették a felújított épületet.

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...