Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fiatalon is veszélyes  a túl zajos világunk
A hangfal melletti, fülvédő nélküli tombolás akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet Fotóillusztráció

Fiatalon is veszélyes a túl zajos világunk

| Köves Andrea | Városi hírek

Világszerte a hallásvesztés megelőzésére hívja fel a figyelmet a március eleji hallás világnapja. A szakemberek szerint sokat tehetünk hallásunk védelméért.

– Míg a látásunk védelmére, a látásvizsgálat fontosságára sokkal nagyobb figyelmet fordítunk, addig a hallásunk sajnos háttérbe szorul – hívta fel a figyelmet Bodnár András, az egyik soproni halláscentrum vezetője. A szakember szerint míg a látásunk romlását saját magunkon is könnyen észrevesszük, addig a hallásunk rosszabbodására nehezebben figyelünk fel.  

– Tévhit, hogy a hallás romlása csak az időskorra jellemző, mivel nagyon zajos világban élünk, így egyre több gyermeknél, fiatalnál is jelentkezik ez a probléma – emelte ki Vados Hajnalka audiológiai asszisztens. – Enyhébb esetben nagyon nagy szerepe van az óvónőknek, a pedagógusoknak, a védőnőknek, a szülőknek, hogy időben felismerjék a csökkent hallást, mert ez a későbbiekben kihat a gyermek fejlődésére: beszéd-, később tanulási zavarokhoz vezethet.

A szakember szerint nagyon rossz szokás, hogy a fiatalok fülhallgatóval közlekednek az utcán, egyrészt a túl hangos zene károsíthatja a hallást, illetve balesetveszélyes is lehet. A koncertek is veszélyzónát jelenthetnek, a hangfal melletti, fülvédő nélküli tombolás akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet. Ma már nagyon sokan kicsi gyerekkel együtt látogatnak ki a fesztiválokra, a szakember arra figyelmeztet, hogy ilyenkor egy jó minőségű fülhallgatóval óvjuk gyermekeink hallását. Fontos, hogy a zajos munkahelyeken dolgozók is komolyan vegyék a zajvédelmet.

– Idős korban lényeges a rendszeres hallásvizsgálat, hiszen szoros összefüggés van a demencia és a halláskárosodás között – tette hozzá Bodnár András. – A szellemi leépülésnek az egyik fő oka, hogy kevés információ jut el az agyhoz. A nem jól halló idősebb emberek általában visszavonultabban élnek, kerülik a közösséget, ami sajnos könnyen vezethet a már említett demenciához, pedig egy hallásvizsgálattal és ma már nagyon korszerű hallókészülékkel mindez megelőzhető lenne. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.