Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Feltárulnak Sopron titkai
A helyiek és a turisták körében is kedveltek az idegenvezetők világnapján rendezett programok Fotó: Soproni Téma-archívum

Idegenvezetők világnapja: köszöntik a 3000. résztvevőt

Feltárulnak Sopron titkai

| P. Horváth László | Városi hírek

Az idegenvezetők világnapján – február 25-én, vasárnap – tizenhárom csoportban szakemberek mutatják be Sopron gazdag történelmi múltját, a műemlékeket a helyieknek és az ide látogató turistáknak.

Idén immár tizenegyedszer tartják meg az idegenvezetők világnapját Sopronban. Az első alkalommal két csoportban tartottak idegenvezetést, február 25-én, vasárnap pedig már 13 turnusban indulnak a séták. A szervezők pedig arra készülnek, hogy köszönthetik majd a háromezredik látogatót.


– A történelmi belvárost, Sopront és a bort, valamint a napfény nyomában járó gyerekes családoknak szóló vezetések délelőtt tíz, tizenegy, valamint tizennégy és tizenöt órakor a Mária-szobortól indulnak. – tudta meg lapunk Kiss Jánostól, aki a kezdetektől fogva szervezi a világnap soproni eseményeit. – A felújított és egységes burkolatú utcákon járva megismerkedhetnek a résztvevők az épületek múltjával, a Tűztoronnyal, valamint azzal is, hogy a történelem során miért is tett háromszor hűségesküt Sopron. A Csik Ferenc uszodától a Taródi-várhoz romantikus sétát tehet a látogató, a túrák tíz és tizennégy órakor kezdődnek. Lehetőség lesz lövéreki barangolásra is: Nepumuki Szent János-kápolnától a Szent Margit-templomig tartó séta tizennégy órakor kezdődik. Délután háromtól pedig a Deák tér rejtett titkai tárulnak fel.


A programokra az ide látogató turisták mellett a helyieket is várják. A szakemberek azt tapasztalják, hogy bár sokan tudják a város történetét, ismereteik gyakran felületesek, elnagyoltak. Így az ott hallottakat bátran elmesélhetik majd a hozzájuk érkező vendégeknek is.


Kiss János a világnap kapcsán szólt az idegenvezetés fontosságáról is. Az első igenvezetők éppen negyven évvel ezelőtt kezdték meg munkájukat. Bár a szakma öregszik, mindig akad fiatal jelentkező. Mindazok, akik kedvet éreznek ehhez a nagy tudást és magabiztosságot igénylő szakmához, és önbizalmat szeretnénk szerezni, bátran csatlakozhatnak a keddenkénti idegenvezető csoportokhoz.


– Vallom, hogy az internet korában, amikor néhány kattintás és pár perc alatt rengeteg információ elérhető, szükség van az idegenvezetőkre – emelte ki Kiss János. – Sokszor csupán néhány óra jut például a belváros megismertetésére, akkor a legfontosabb dolgokat, összefüggéseket a számítógép nem tudja bemutatni. Élőszóban pedig bármikor vissza lehet kérdezni...

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.