Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felelősségteljesen szórakozni
A nap leglátványosabb részét egy baleseti szimuláció adta. Fotó: Németh Péter

Felelősségteljesen szórakozni

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Szórakozz felelősségteljesen! címmel baleset- és bűnmegelőzési előadásokat tartottak a soproni általános és középiskolásoknak az arénában, a rendezvényen több mint ezer tanuló vett részt.

A megjelenteket köszöntötte dr. Simon István alpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy sok fiatal jelent meg, hiszen kiemelten fontos, hogy már ifjú korban tudatosuljanak azok a bűnmegelőzési és balesetvédelmi magatartásformák, amelyekkel megelőzhető a baj, az áldozattá válás. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok esetben a baleseteket az alkoholos, illetve a kábítószeres befolyásoltság okozza, amelyek használata egészségromboláshoz és tragédiákhoz vezet.

A programon a drogok és az al­­ko­­hol hatásairól vicces, mégis el­­gondolkodtató előadást tartott a fiataloknak dr. Tóth Zsuzsanna, a Nemzeti Szakértő és Kutató Köz­­pont vezetője. A soproni Ka­­tasz­tró­favédelmi Központtól pe­­dig Németh Szabolcs alezredes beszélt a szén-monoxid-mérgezés megelőzési lehetőségeiről, illetve a szabadtéri tűzgyújtás veszélyeiről.

– A nap talán leglátványosabb részét egy baleseti szimuláció adta, a diszkóbaleset következtében két autó frontálisan üt­­között, a bennük ülő színészeket a ka­­tasz­­tró­favédelem munkatársai szabadították ki és a mentők szállították kórházba – mondta el Vig József Attila, a Soproni Polgárőr Egyesület elnöke. A balesetet, melynek mérlege „képletesen” egy halálos áldozat és több súlyos sérült, Kovács Miklós, a Soproni Rendőrkapitányság Köz­­le­kedési Osztályának vezetője elemezte ki a tanulóknak.

Az utolsó és egyben a legnagyobb hatású előadás két olyan vendégtől hangzott el, akik felelőtlenségükből adódóan maradandó egészségkárosodást szenvedtek (egyikőjük a lábszárait ve­­szítette el saját hibájából). A nap zárásaként diákok pedig ki­­próbál­hatták a Wilfing Áron Egyesület technikai eszközeit és kötetlenül beszélgethettek az előadókkal.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.