Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fejlődési pályán a város
– Biztos vagyok benne, hogy a jövőben újabb beruházások érkeznek a városba. Ezt a folyamatot segíti az új ipari és innovációs park is, amely közvetlen összeköttetésben lesz az autóúttal – nyi

Szijjártó Péter: A kormánynak fontos az ingázók segítése

Fejlődési pályán a város

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Sopron már megfelel azoknak a beruházási szempontoknak, amelyeket a befektetők figyelembe vesznek – válaszolta egy kérdésre Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a Heineken Zrt. soproni gyárában és a Hirschler Glas műveknél tett látogatást, ezt követően adott interjút a Soproni Témának.

– Miniszter úr, sűrű programja ellenére volt lehetősége szót váltani a városvezetéssel? 

– Természetesen, minden ilyen alkalom jó lehetőség, hogy szót ejtsünk néhány aktuális kérdésről.

– Akkor nyilván szóba került a határhelyzet is, az osztrák oldalon bevezetett szigorúbb ellenőrzés, amelynek következtében az elmúlt napokban hosszú sorok alakultak ki a magyar oldalon.

– Igen. Azért is meglepő szomszédaink lépése, mert abban egyetértünk, hogy mindkét ország számára fontosak az ingázók. Osztrák és magyar érdek, hogy a jelen körülmények között is a lehető legkevesebb időt vegye igénybe a határátlépés. Kérésükre (is) mindig olyan szabályozókat vezettünk be, hogy lehetőség legyen a munkavállalók átjárására. Természetesen megtesszük a szükséges lépéseket, hogy megoldódjon a helyzet, mert a kormánynak fontos a magyar munkavállalók segítése.

– A Modern Városok Program részeként Sopronban új ipari és innovációs park épül. A minisztérium tud abban segíteni, hogy korszerű, környezetbarát beruházások érkezzenek a városba?

– A befektetők négy szempont alapján döntenek a beruházásokról. Megvizsgálják az adott ország adópolitikáját, fontos a politikai stabilitás, a munkaerő helyzete és a logisztikai lehetőségek. Nos, ismert, hogy Magyarország beruházásösztönző politikát folytat. Évről évre rekordot dönt hazánkban a beruházások száma. Az elmúlt évben – a világjárvány ellenére is – 1434 beruházást jegyezhettünk, 1676 milliárd forint értékben. A trend folytatódik ebben az évben is. Hazánk politikailag stabil, és ez jellemző Sopronra is. A munkaerő képzett, köszönhetően a helyi és környékbeli oktatási intézményeknek. Immár a logisztikai feltételek is adottak, hiszen az M85-ös autóút elérte a várost. Ezt a tényt én is történelmi sikernek érzem. Sopron tehát már megfelel azoknak a beruházási szempontoknak, amelyeket a befektetők figyelembe vesznek. A város eddig is a befektetésre ajánlott települések között szerepelt, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben újabb beruházások érkeznek a városba. Ezt a folyamatot segíti az új ipari és innovációs park is, amely közvetlen összeköttetésben lesz az autóúttal.

– Említette a világjárványt. Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy jelenleg hol tartunk vakcinaügyben.

– Mindannyiunk számára kiábrándító volt, amikor december végén megérkezett a kis darabszámú első szállítmány, hiszen egész Európa nagyon várta már az oltóanyagot. Az, hogy ilyen kevés vakcina jut az Európai Unióba, egyértelműen Brüsszel kudarca. A magyar kormány ezért mindent elkövet, hogy plusz oltóanyaghoz jussunk. Tárgyalunk minden ígéretes gyártóval, most úgy tűnik, hogy a kínai vakcina lehet a befutó.

– Ehhez szükséges az európai gyógyszerügynökség engedélye?

– Nem, mert veszélyhelyzet esetén a tagállamok is dönthetnek vakcinabeszerzésről, természetesen a magyar hatóságok jóváhagyásával. Az Astra Zeneca vakcinája is ígéretes, de érthetetlen, hogy miért húzzák ilyen sokáig az engedélyezést az uniós hatóságok, annak ellenére, hogy már több országban oltanak vele. (Elvileg január 29-én adnak ki jelentést – a szerk.) És ne feledkezzünk meg az orosz oltóanyagról sem, amelyből 6000 adag áll rendelkezésünkre.

– Meglátása szerint ebben az évben milyen ütközési pontok kristályosodnak ki Magyarország és az unió között?

– Egyértelműen a migráció lehet egy olyan kérdés, amelyről sok vitánk lesz, hiszen Magyarország és az unió egymástól teljesen eltérő álláspontot képvisel. Az unió nem mondott le a migránsok szétosztásáról és letelepítéséről. Nem gátolják, inkább ösztönzik, hogy milliók hagyják el hazájukat. A mi álláspontunk egyértelmű és következetes. Mi döntjük el, hogy hazánkban kikkel szeretnénk élni. Ezen a jövőben sem változtatunk.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.