Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Értő kezekben a koraszülöttek
Dr. Gelencsér Éva: Az anyaméhhez hasonló körülményeket biztosítunk a koraszülötteknek, így pótolhatják a méhben zajló fejlődésük utolsó heteit Fotó: Németh Péter

Értő kezekben a koraszülöttek

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Évente több mint száz koraszülöttön vagy valamilyen akut problémával küzdő kisbabán segít a Soproni Gyógyközpont gyermekosztályának keretében működő koraszülött és patológiás újszülött ellátási részleg.

Semmihez sem hasonlító élmény, amikor az újdonsült édesanya és édesapa először tarthatja kezében a kisbabáját. Főként, ha a gyermek idő előtt, az átlagosnál kisebb súllyal, esetleg betegen született meg. 

– Ezek a törékeny kisbabák kivételesen nagy figyelmet és gondoskodást igényelnek. A Soproni Gyógyközpontban jól képzett szakemberekkel és kiváló technikai háttérrel gondoskodnak róluk – mondta dr. Gelencsér Éva részlegvezető főorvos. – Az elmúlt 20–25 évben rengeteget fejlődtek azok a gyógyszeres és eszközös lehetőségek, melyek segítségével a koraszülött baba kezelését egyfelől már méhen belül el tudjuk kezdeni, a megszületés után pedig folytatni. Így ma már számos, korábban nehezen kezelhetőnek hitt problémát képesek vagyunk sikeresen leküzdeni. A hazabocsájtott újszülötteket rendszeres kontrollvizsgálati lehetőségekkel látjuk el, a felnövő gyerekeket egészen iskolás korukig hivatalosan is gondozzuk a társszakmákkal karöltve.

A koraszülött babák ellátása nagyon összetett feladat. A szülőknek és a szakmai teamnek speciális gondozásra, sokszor több hetet, hónapot jelentő kórházi ápolásra kell készülni.

A koraszülött és patológiás újszülött ellátási részleg 1995 óta II-es szintű perinatális intenzív centrumként működik. Elsődlegesen a 34. terhességi hét után született koraszülötteket látják el, de sárgaság, fertőzés, légzészavar esetén is itt gyógyítják a babákat 12 férőhelyen. Az édesanyák naponta többször, az édesapák délután 3 és 5 között látogathatják gyermeküket.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.