Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Épülhet az erdők háza
Ábrahám István: remélhetőleg idén év végén mintegy négyszázmillió forintból elkészül az Erdők Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont Fotó: Griechisch Tamás

Ábrahám István: A természet védelme közös ügyünk

Épülhet az erdők háza

| P. Horváth László | Városi hírek

Januártól Ábrahám István irányítja a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-t. Az új vezérigazgató a legfontosabb teendőkről is nyilatkozott a Soproni Témának.

– Néhány hete tölti be a vezérigazgatói posztot, melyek most a legfontosabb teendői? 

– Az előző három évben vezérigazgató-helyettesként dolgoztam az erdőgazdaságnál, így számomra nem volt teljesen ismeretlen ez a munkahely. A soproni hegyvidéket jelentősen érinti a lucfenyő pusztulása. Erre a jelensége kell gyors megoldást találni: jelenleg a kárfelszámolás zajlik, az érintett területeken tavasszal elvégezzük az újraerdősítést.

– Lapunkban többször is beszámoltunk arról, hogy az erdő szívében, a Muckon látogatóközpontot és vadasparkot szeretnének kialakítani. Hogy halad a fejlesztés?

– Remélhetőleg idén év végén mintegy négyszázmillió forintból elkészül az Erdők Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont. Az új létesítmény mintegy 250 négyzetméter alapterületű fogadóközpont lesz. Itt egy állandó interaktív kiállítás is helyet kap. Az épület az erdei iskola programunk egyik központi eleme lesz. Szeretnénk létrehozni még egy körülbelül kéthektáros vadasparkot is, ahol hazánk nagyvadjait mutatjuk be. A látogatók nem a földön sétálnak majd, hanem egy megemelt ösvényen közlekedhetnek, így az állatokat kerítéstől nem zavarva, felülről figyelhetik meg.

– A Soproni Parkerdő kedvelt kirándulóhelye a helyi lakosoknak és az ide érkező turistáknak. Az ösvények szépek, gondozottak, az erdei tornapálya pedig egy igazi különlegesség, a kilátók tetejéről letekintve szép panoráma tárul a szemünk elé.

– Ezeken a területeken semmilyen változtatást nem tervezünk. Az előző vezérigazgató, dr. Jámbor László által kijelölt úton haladunk tovább, azaz az erdő szolgálja a kikapcsolódást, a sportolási lehetőséget is. Fontos célkitűzésünk, hogy az erdőgazdaság Sopronban, illetve a térségben az Agrárminisztérium által meghirdetett fásítási programban is szerepet vállaljon. Amennyiben jelentkeznek nálunk az önkormányzatok, iskolák, civil szervezetek vagy akár a magánszemélyek, akkor a telepítéssel kapcsolatos minden (a tervezéstől fásításig) teendőt elvégzünk. Az erdő, a természet védelme közös ügyünk; a Tanulmányi Erdőgazdaságnak kell ebben élen járni, és jó példát mutatni, legyen szó akár az oktatásról vagy a felelős erdőgazdálkodásról.

Ábrahám István: Ábrahám István édesapja is erdész, aki szintén az erdőgazdaságnál dolgozott, innen adódik az erdő, a természet szeretete. A Roth-iskola elvégzése után a Soproni Egyetemen szerzett okleveles erdőmérnök, majd Mosonmagyaróváron mezőgazdasági mérnök diplomát. A fertőszentmiklósi otthonukban feleségével egy lányt nevelnek, de a család hamarosan bővül, hiszen áprilisra várják második gyermekük érkezését.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 
A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.