Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Épül a jövő Sopronban
A tervek szerint még idén elkészül az M85-ös Sopronig tartó szakasza, felvételünkön az épülő nagycenki üzemmérnökség és csomópont Fotó: Bernát Benjámin/ magyarepitok.hu

Gyopáros Alpár: Jól halad a Modern Városok Program

Épül a jövő Sopronban

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

– A megyei jogú városok között Sopron az egyik éllovas a Modern Városok Program megvalósulásában – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki dr. Farkas Ciprián polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót a múlt héten.

– A Modern Városok Program hazánk legnagyobb településfejlesztési programja, amely összességében huszonhárom megyei jogú városunkat érinti, forrásigénye pedig eléri a négyezer milliárd forintot – mondotta Gyopáros Alpár a sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester. – A program 2015 tavaszán Sopronban indult, itt kötötte Orbán Viktor miniszterelnök az első megállapodást a megyei jogú városok közül Sopron vezetésével. Az azóta eltelt közel öt év során az országos szinten megfogalmazott több mint kétszáz programelemből hetvenöt megvalósult, illetve befejeződött, közel száz pedig kivitelezés, illetve előkészítés alatt van. Eddig mintegy ezerötszáz milliárd forintot fizettek ki a projekteket kivitelező önkormányzatok, illetve az abban részt vevő vállalkozások számára. – A fejlesztéscsomag soproni vonulata számos projektet tartalmaz, amelyek öt témakörben csoportosíthatóak. Ezek mindegyikét áttekintettük dr. Farkas Ciprián polgármesterrel, és ez alapján elmondhatjuk, hogy összességében és egyenként is remek az előrehaladásuk, illetve a megvalósulásuk – tette hozzá a kormánybiztos. 

A soproni fejlesztésekről dr. Farkas Ciprián polgármester adott tájékoztatót, aki az épülő M85-ös autóutat a jövő útjának nevezte, mely Sopron jövőjébe vezet.

– Reményeink szerint még ebben az évben városunk bekapcsolódik a hazai gyorsforgalmiút-hálózatba, mely a gazdaság és a turisztika területén is jelentős fejlődést hoz majd Sopronnak – hangsúlyozta a polgármester, aki a belváros fejlesztésével kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt időszakban megújultak a turisztikai szempontból rendkívül fontos történelmi belváros utcái és terei.

– A belvárosi homlokzatfelújítások hamarosan befejeződnek, csakúgy, mint a Deák téri Lenck-villa renoválása, mely múzeumi funkcióján túl egy igazi közösségi hely is lesz, hisz a villa körüli park napközben közparkként fog funkcionálni. A Szent Mihály-templom felújítása is kiválóan halad – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. – A kivitelező vállalása szerint idén őszre elkészül és megújul a városunk védőszentjéről elnevezett templom, így a szeptember végi Szent Mihály-napot reményeink szerint már ott ünnepelhetjük.

A sajtótájékoztatón a Fertő-part fejlesztéséről is szó esett, mely az ütemezés szerint halad, csakúgy, mint a tervezett Innovációs Technológiai Centrum megvalósulása.

Dr. Farkas Ciprián és Gyopáros Alpár sajtótájékoztatón értékelte a Modern Városok Program soproni fejlesztéseit Fotó: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.