Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Elhunyt Hertay Mária

Elhunyt Hertay Mária

| Munkatársunktól | Városi hírek

Életének 86. évében budapesti otthonában május 5-én elhunyt Hertay Mária.

 A Sopronban született Munkácsy-díjas grafikusművész számára 2015-ben ítélte oda a város közgyűlése a díszpolgári címet. A díjazott még az abban az évben felavatott új Szent Margit-templomnak adományozta a Madonna földgolyóval című zománcképét.


A díj átadásán – amelyről lapunk is tudósított 2015-ben – a művésznő a betegsége miatt nem lehetett jelen; az eseményre küldött levelében leírta: lélekben sosem szakadt el születése helyétől. Ágoston Ernő, Horváth József festők tanításai felejthetetlenül élnek szívében.


Hertay Mária törékeny alkatát meghazudtoló módon épp a leginkább embert próbáló grafikai műfajokban, a litográfiában, a rézkarcban és tűzzománc technikában alkotott jelentőset és maradandót.

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.