Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy őrült vágyai

Jegyzet

Egy őrült vágyai

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Ahogy közelítünk az április 3-i országgyűlési választásokhoz, úgy élesedik a kampány. Ez így természetes, hiszen a pártok erre az időszakra összpontosítják minden erőforrásukat.

Az előttünk lévő valamivel több mint három hétben félek, hogy tovább durvul a hatalomért folytatott harc. Azért a hatalomért, amely 2010 óta elérhetetlen az ellenzék számára. Ezért aztán idegesek. A helyükben én is az lennék, hiszen eddig bármivel próbálkoztak, kudarcba fúlt. A legutóbbi önkormányzati választáson ugyan felcsillant számukra a remény, hiszen néhány településen az „összefogás” jelöltje lett a befutó. (Hogy aztán ennek milyen következményei lettek, arra tényleg kiváló példa Budapest…)

Szóval élesedik a verseny, amelynek egyik fő velejárója miniszterelnök-jelöltjük sorjázó nyilatkozatdömpingje. Mindenhez ért, mindenről van véleménye, de… A közelmúltban – ha jól emlékszem – egy osztrák lap közölt vele interjút, s abban kifejtette, hogy itthon kiforgatják a szavait, kiragadják gondolatait szövegkörnyezetükből. Így magyarázkodott, pedig az ő szavait, mondatait nem kell félremagyarázni, kiragadni a szövegösszefüggésből, mert azok pontosan érthetők. Azt nem lehet félreérteni, hogy a fasisztákat és a kommunistákat is képviselik, vagy hogy fegyvert és magyar katonákat kellene küldeni Ukrajnába!!! Belevinni az országot egy háborúba – ez valóban csak egy őrült gondolata, vágya lehet. Aztán persze szokás szerint megint magyarázkodott, de ezt már ismerjük… Szerintem nincs olyan józanul mérlegelő ember – legyen bármilyen gondolkodású is –, aki háborút szeretne, de mint a példa mutatja, mégis akad. Hozzá hasonló ostobaságokat mondott a DK elnöke is, aki szerint fel kell függeszteni a paksi beruházást, valamint a Szputnyik vakcina magyarországi gyártásáról szóló tárgyalásokat. Könnyű azonban belátni, hogy mindkét lépés a magyar nép érdekei ellen való lenne. Sajnos így is megsínyli az ország az ukrán–orosz konfliktust, amelynek gazdasági következményei elérnek bennünket is.

Nagy gondban van tehát az ellenzék, mert hiába is tagadja, nem lenne ellenére, ha jelöltje visszalépne. Erre utalt az amerikai Népszava is, de itthon is felvetették már néhányan. Ez persze kockázatos lépés lenne, beismerése például annak is, hogy az elmúlt 12 évben nem sikerült legalább egy alkalmas jelöltet felépíteniük, hogy az egész előválasztási hercehurcával még a saját szimpatizánsaikat is becsapták, hogy alkalmatlanok együtt és külön-külön is az ország vezetésére.

Három hét a politikában nagy idő, így aztán még bármi előfordulhat, de én mégsem hiszem, hogy miniszterelnök-jelöltet cserélnek. Nem, mert nincs is rá szükség. Egyrészt, mert bárki lépne a helyébe, úgysem lesz miniszterelnök, másrészt pedig van „háttérjelölt”, a DK elnöke, akit egy fórumon már miniszterelnökként mutattak be… Lehet, nyelvbotlás volt, de mindenki tudja, hogy érdemben ki vezényli a sokszor botladozó ellenzéki bábokat…


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.