Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„…de el nem süllyed”
A kétnyelvű megemlékezésen több mint százan vettek részt, sokan német nemzetiségi öltözetben. Fotó: Filep István

A németek 75 évvel ezelőtti kitelepítésére emlékeztek

„…de el nem süllyed”

| Munkatársunktól | Városi hírek

A második világháború után, 1946-ban kitelepített mintegy 8000 soproni németre emlékeztek vasárnap délután az evangélikus templom mellett lévő emlékműnél.

– Idén nemcsak a soproni népszavazás századik évfordulójára, de a németek kitelepítésének hetvenötödik évfordulójára is emlékezünk – mondta dr. Krisch András, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese. – A soproni németek hűségesek voltak Magyarországhoz, mikor Sopron hovatartozásáról kellett szavazni, 1946-ban mégis azzal kellett szembesülniük, hogy kitelepítik őket.

– Nekünk anyáink még elmondták mindazt, amit átéltek, és mi is továbbadtuk ezt fiainknak – hangsúlyozta Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Feladatunk, hogy megőrizzük Sopron németségéből mindazt, amit lehet.

Az Országgyűlés német nemzetiségi szószólója a megemlékezésen arról beszélt, hogy a nemzetiségek barátsággal fordultak egymás felé a múltban is, a súrlódásokat mindig a nagypolitika gerjesztette. – Örvendetes, hogy részben parlamenti képviseletünk révén mára Magyarország döntéshozói sokkal többet tudnak hazánk nemzetiségeiről, ami elősegíti, hogy hátrányos megkülönböztetésük többet ne fordulhasson elő – tette hozzá Ritter Imre.

– Hetvenöt évvel ezelőtt azokat a német anyanyelvű embertársainkat fosztották ki és üldözték el, akik szerves részét képezték a magyar nemzetnek – emelte ki ­Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Boldog vagyok, hogy részese lehetek annak a parlamenti munkának, amely fordulatot hozott a hazai nemzetiségek támogatásában

A beszédek után a résztvevők koszorúkat helyeztek el a templom mellett található kitelepítési emlékművön.

A program a Liszt-központban folytatódott, ahol a németek kitelepítésének 75. évfordulóján a nemesnádudvari néptáncosok ifj. Kishegyi Simon, „Nagyszüleink emlékére” című koreográfiáját adták elő. Ezt követően fellépett a Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes is.

Sopronbánfalván istentisztelettel, illetve a Hajnal téri emlékműnél koszorúzással emlékeztek meg a helyi németek kitelepítésének 75. évfordulójáról. A Sopronbánfalvi Evangélikus Egyházközség által szervezett programon dr. Farkas Ciprián polgármester köszönetét fejezte ki valamennyi német polgárnak, aki a mai napig segíti és ápolja a német–magyar kapcsolatokat.

Kapcsolódó cikkek