Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Csontjaink egészségéért

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Immáron 20 éve október 20-a a csontritkulás világnapja. A nevezetes nap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, minél többen megismerjék kockázati tényezőit, tüneteit, megelőzését és kezelését.

Magyarországon 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás. Ennek megfelelően Sopronban körülbelül 10 ezer beteg van. Átlagosan évi 120 ezer csontritkulással összefüggő csonttörés történik hazánkban. Törés minden harmadik, 50 év feletti nőnél előfordul. – Beszélnünk kell arról, hogy a már osteoporosis talaján kialakult csonttörésen átesett betegeknél – megfelelő kezelés nélkül – a következő törés kockázata sokszorosára nő – mondta dr. Nábrádi Sándor főorvos, ortopéd–traumatológus szakorvos. – Nagyon biztató, hogy Magyarországon a csontritkulásban szenvedő beteg ellátása megfelelően zajlik, az érvényes szakmai és finanszírozási protokoll szerint egységesen a világ vezető testületeinek elvei alapján. Ennek köszönhetően a törések száma 2011-ig fokozatosan csökkent. Ebben az évben azonban fel kell hívni a figyelmet néhány dologra. Tendencia, hogy a világban kezelt betegek száma csökken, és a társadalmi figyelem is lankad, ha szóba kerül a csontritkulás. Így nekünk, akik ezzel foglalkozunk, a legfontosabb dolgunk, hogy a betegség megelőzéséről minden fórumon beszéljünk. Az osteoporosis világnap kiváló alkalom erre. 

A csontritkulás szűrése, diagnosztizálása sok korszerű módszerrel lehetséges. Veszélyeztetettség esetén, ha a családban már előfordult csontritkulásos megbetegedés, illetve ha 50 év feletti a páciens, javasolt felkeresni reumatológiai vagy ortopédiai osteoporsis szakrendelést, ahol kérhetünk beutalót csontsűrűségmérés-vizsgálatra, mely képet ad csontjaink állapotáról. A laboratóriumi vizsgálattal pedig pontos képet kapunk a csontépítés és csontbontás paramétereiről.

Amit minden orvosi segítség nélkül magunk is megtehetünk: töltsük aktívan napjainkat, mozogjunk minél többet! Étkezzünk egészségesen – kalciumban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk! Lényeges a megfelelő D-vitamin-bevitel biztosítása. Ebben a tekintetben gyermekeknek egész évben napi 1000 NE, felnőtteknek 2000 NE D3-vitamin bevitele javasolt.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.