Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Cseppek, kortyok…
Kisbán Eszter, a Pécsi Tudományegyetem professzor emeritusa előadásában a magyar táplálkozástörténettel foglalkozott Fotó: Pluzsik Tamás

Emlékek a mai és a régmúlt gasztronómia történetéből

Cseppek, kortyok…

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Cseppek, kortyok és morzsák az új és legújabb kori gasztronómia históriájából címmel szakmai konferenciát rendezett a Magyar Nemzeti Levéltár Győr–Moson–Sopron Megye Soproni Levéltára.

Dr. Dominkovits Péter igazgató üdvözlő szavait követően az önkormányzat nevében dr. Farkas Ciprián tanácsnok köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta, hogy a gasztronómia valójában egy kulcslyuk, melyen bekukucskálva számos más tudományág területére vonatkozólag is tehetünk megállapításokat.

Kisbán Eszternek, a Pécsi Tudományegyetem professzor emeritusának bevezető előadása a magyar táplálkozástörténettel foglalkozott, szemléletesen vonultatva fel egy 1653-ban megrendezett kézműves céhlakoma gazdag, hatfogásos menüsorát, majd dr. Kuti Klára, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa a kora újkori szakácskönyvekről tartott előadást, Bornemissza Anna ide vonatkozó művéhez kapcsolódóan. Vendégfogadók, korcsmák a kora újkori Sopronban címmel Dominkovitsné Szakács Anita repítette vissza időben a hallgatóságot. Sterbencz László, a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola igazgatója intézménye múltjáról és jelenéről tartott előadást, a konferencia befejezéseként pedig Hegykő polgármestere, Szigethi István, a gasztronómiáról mint a településfejlesztés egyik lehetőségéről szólt. 

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.