Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Brüsszeli lobbi

Jegyzet

Brüsszeli lobbi

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Én még mindig naiv vagyok, pedig már újságíróként eltöltöttem néhány évtizedet a politika közelében.

Sok mindent láttam, sok mindent tapasztaltam. Érzékeltem, hogy szinte évről évre miképp változik az éppen hatalmon lévők és az aktuális ellenzék viszonya, míg eljutottunk napjainkig. Korábban rendületlenül hittem, hogy a rendszerváltozás után a mi sorsunkról mi, magyarok döntünk. Persze nem voltak illúzióim, hiszen a kis országok kitettek a nagyhatalmi játszmáknak. Ezt tudtuk, és néha ugyan fogcsikorgatva, de elfogadtuk mint realitást. A (kül)politika művészete éppen abban rejlik, hogy miképp tud egy kis ország úgy lavírozni a nagyhatalmak szirtjei között, hogy hajója ne sérüljön meg, és utasai célba érjenek. Ilyen önálló, a magyarság érdekeit védő és érvényre juttató politikát folytat a kormány, a tények szerint eddig sikerrel. És ez így van akkor is, ha immár nyíltan beismerve külföldről megpróbáltak beavatkozni a magyar választásokba, és bizonyára így tesznek majd a következő választásokon is. A pénz nem számít, nem érdekli őket a magyar emberek élete, csak gyengüljön vagy bukjon a mostani kormány.

Ami még jobban elkeserítő, hogy az ellenzéki uniós képviselők minden lehetséges eszközzel és módon támadják a kormányt. Ráadásul büszkék rá, hogy Brüsszel forrásokat von meg a magyaroktól. Legutóbb az egyik (ellenzéki) televízió műsorában egy momentumos politikus Donáth Anna és Cseh Katalin szerepét méltatta ebben a folyamatban, nagy büszkén. Nem tudom, hogy világosan értik-e olvasóink. Magyar uniós képviselők azért lobbiznak Brüsszelben, hogy a magyar emberek ne kapják meg a nekik járó pénzt. Jogállamisági hiányosságokra hivatkozva… Olyan indokokra, amelyek a valóságban nem léteznek, hiszen a bizottság elnöke ismerte el nyilvánosan, hogy a forrásokat a migrációs politikánk és az LMBTQ-jogok miatt tartják vissza. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy az összes többi kifogás csak csűrés-csavarás.

Szóval itt tartunk. Magyar ellenzéki uniós képviselők gátlástalanul fáradoznak azért, hogy Brüsszel kivéreztesse Magyarországot. Ugyan a dolgot elintézhetnénk annyival, hogy nem sikerült nekik, hiszen egyre több forrás érkezik Brüsszelből, de ennek a párharcnak még koránt sincs vége.

Vannak, akik csak erkölcstelennek vagy politikailag elfogadhatatlannak tartják aknamunkájukat, mások – egyre többen – egyenesen hazaárulásnak tekintik. S nemcsak a jobb, hanem már a baloldalon is.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.