Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bővülő közösségi szolgáltatások
A közgyűlésen több fontos témában is döntött a képviselő-testület Fotó: Soproni Téma-archívum

Dr. Farkas Ciprián: követő jellegű adókorrekció

Bővülő közösségi szolgáltatások

| Horváth Ferenc | Városi hírek

A novemberi közgyűlés számos érdekes és aktuális előterjesztésről döntött. A legnagyobb várakozás a kitüntettek névsorát és néhány adónem minimális emelését kísérte. Az ilyenkor óhatatlanul is felmerülő kérdések megválaszolására dr. Farkas Ciprián polgármestert kérte a Soproni Téma szerkesztősége.

– Mindenekelőtt szeretném egyértelműsíteni, hogy a lakossági kommunális adó – a lakosság tulajdonában álló lakóingatlanok után fizetett adó – nem változik, és a jövőben sem tervezzük emelését – jelentette ki a polgármester. – Ami történt, az nem más, mint követő jellegű adókorrekció, és elsősorban a gazdasági társaságok építményadóját érinti. Fontos tudni, hogy  ez az adónem húsz éve változatlan volt. A mértéke most 200 forinttal változik, tehát 900 

forint helyett 1.100 forint lesz, négyzetméterenként és évenként. A lakosság egy részét érinti  a garázsadó módosítása 400-ról 600 forintra, szintén négyzetméterenként és évente. Ez az  adó 1999 óta volt változatlan.   Korrigáltuk az idegenforgalmi adót is, személyenként (és éjszakánként) 450 forintról 530-ra. 

A polgármester úgy látja, azon túl, hogy indokolt volt a fent említett adók változtatása, nem ró elviselhetetlen terhet az érintettekre, mert figyelembe vették teherbíró képességüket. Ezért döntött minimális, de mégis érzékelhető korrekcióról az önkormányzat. Hogy miért is volt indokolt a változtatás, arról a következőket mondotta dr. Farkas Ciprián.

– Már említettem, hogy húsz éve nem nyúltunk ezekhez az adókhoz, viszont az árak változtak, és változott a közszolgáltatások köre és színvonala is. Mondok egy példát. Jövőre elkészül a minden  igényt kielégítő uszoda. Bevétele már korábban sem fedezte a kiadásokat, és ez még inkább így  lesz a jövőben. A bevételek és a kiadások közötti különbséget az önkormányzat finanszírozza. A plusz adóbevételek hozzájárulnak a működtetés költségeihez. Természetesen még számos példát említhetek a járdaépítéstől kezdve a különböző közösségi rendezvényekig. Összességében 340  millió forint plusz bevételhez juthat így a város. Ez kiegészítve a tervezett költségcsökkentésekkel elérheti az 500 millió forintot, ami öt év alatt már 2,5 milliárd forint. Ezt az összeget a közfeladatok ellátására, tehát a soproni emberekre költjük. 

A közgyűlésen döntöttek az idei kitüntetésekről is. Mint ismert, Babos Tímea lett Sopron  díszpolgára. – Aki figyelmesen böngészi a névsort, annak feltűnhet, hogy a sport kiemelt  szerephez jutott az idei esztendőben – folytatta a polgármester. – Ez nem volt szándékos, de  sportolóink és a szakemberek olyan sikereket értek el, illetve olyan teljesítményt nyújtanak  már hosszú évek óta, hogy megérdemlik az elismerést. Babos Tímea háromszoros páros világbajnok. Ez fantasztikus teljesítmény, büszkék lehetünk rá, de a Pro Urbe díj is nagyon jó helyen lesz Török Zoltánnál, hiszen évtizedek óta nem csupán a soproni, de a hazai kosárlabda kiemelkedő sportvezetője. Természetesen a többi kitüntetett is méltó az elismerésre, amelyeket december 14-én, hagyományosan a hűség napján vehetnek át. 

Végezetül dr. Farkas Ciprián szólt arról is, hogy az advent időszakában még varázslatosabb a  város, és már nemcsak a Fő téren kerül sor a gyertyagyújtásra, hanem az elmúlt évihez hasonlóan a Jereván-lakótelepen és már Görbehalmon is. – Szeretnénk, ha a jövőben minél  több lakóközösség ünnepelne közösen, és nem csupán a várakozás időszakában, hanem máskor is teremtenének lehetőséget a közös programokra – zárta a polgármester.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.