Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Békében, biztonságban

Dr. Farkas Ciprián: Nekünk Sopron az első

Békében, biztonságban

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A mi zászlónkra itt, helyben az van írva, hogy nekünk Sopron az első! Ez a kiindulópont az, amiben nem ismerünk kompromisszumot, ez a cölöp az, ahonnan nem tágítunk – mondta március 15-i ünnepi beszédében dr. Farkas Ciprián.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján Sopron a hagyományoknak megfelelően a Petőfi téren ünnepelt. A rendezvényen soproniak ezrei vettek részt. Ott volt az ünneplők között dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester. A hangulatot a fúvósok kísértével érkező huszárok látványos bevonulása alapozta meg, a gyerekek csillogó szemeitől kísérve. Lélekben Lukács Sándor (Kossuth- és Jászai Mari-díjas) művészi versmondása (Petőfi Sándor: Dalaim) és Varga Miklós (Máté Péter-díjas) szívbe markoló éneke (Egy gondolat bánt engemet… feldolgozása) vezette át a résztvevőket a látványtól az ünnepi beszédig, amelyet dr. Farkas Ciprián tartott. Sopron polgármestere felrajzolta azt az ívet, amelyet hazánk és népünk tett meg 1848-tól napjainkig, kiemelve a legfontosabb csomópontokat. Utalt a megtorlásra, a kiegyezésre, a világháborúkra, 1956-ra és 1989-re, a páneurópai piknikre is.

– Ma, harmincöt évvel a rendszerváltozás után... szabadok vagyunk, végre békében és biztonságban élhetünk... Nekünk már nem halnunk, hanem élnünk kell a hazáért! – hangsúlyozta a polgármester. – És valóban élnünk kell a hazáért. Ez a sorsközösség az, amelyben otthonra, biztonságra, családra, bajtársakra és barátokra lelünk. Úgy hiszem, hogy ez nekünk, a leghűségesebb város polgárainak talán magától is értetődő. Történelmünk során számtalanszor bizonyítottuk, hogy szeretjük a hazánkat és szeretjük a városunkat, mert hisszük azt, hogy ebben a közösségben és ezen szűkebb városfalak között a múlt, a jelen és a jövő találkozik egymással. Éppen ezért érzünk felelősséget azért, hogy a saját sorsunkat irányítsuk. A mi nagy példaképeink közé ugyanis a Lackner Kristófok, a Széchenyi Istvánok és a Thurner Mihályok tartoznak. Azok az elődök, akik a hazának és a városnak jó gazdái, nem pedig más gazda jószágai kívántak lenni. Mi úgy gondoljuk, hogy ez a testtartás, ez a szemlélet a helyénvaló akkor is, amikor napjainkban mások akarják nekünk megmondani, hogy hogyan és kivel éljünk együtt. A saját sorsunk irányítása viszont elképzelhetetlen a szuverenitásunk megvédése nélkül. A szuverenitásunk megvédése egyúttal azt is jelenti számunkra, hogy a hazánkat, a szabadságunkat, a kultúránkat, azaz a saját, megszokott életmódunkat védjük. A szuverenitásunkért pedig ma is városról városra kell megküzdenünk, ahogyan azt tették a márciusi ifjak is.


Ezt követően dr. Farkas Ciprián kiemelte, ma sem engedhetünk ’48 szelleméből, nem hiábavaló küzdelem kiállni hazánkért, városunkért, érdekeinkért. Petőfi intelme szerint: „csak mozdítsd meg zászlód,/ S lesz sereged ezer és ezernyi”.

– A mi zászlónkra itt, helyben az van írva, hogy nekünk Sopron az első! Ez a kiindulópont az, amiben nem ismerünk kompromisszumot, ez a cölöp az, ahonnan nem tágítunk. E zászló alatt összegyűlve tudtuk közös erővel egy olyan fejlődési pályára állítani városunkat, amire Trianon óta nem volt példa – hangsúlyozta a polgármester, majd kitért azokra a legfontosabb fejlesztésekre, amelyek megteremtették a modern Sopront, majd emlékeztetett: – Az eredményeket rendkívül nehéz időkben, a világjárvány, a háború és azok gazdasági terhei alatt sikerült elérnünk. Bár a bajt nem mi okoztuk – emelte ki –, végül nekünk kellett azt együtt, kéz a kézben megoldanunk. Ezért pedig köszönet illet minden soproni polgárt!

– A célunk a jövőben sem lehet kevesebb, mint az, hogy továbbra is lendületben maradjon Sopron fejlődése. Mi készen állunk arra, hogy ezt a munkát önökkel és veletek együtt folytassuk, meggyőződésünk ugyanis, hogy Sopron legszebb napjai még előttünk állnak. Ne hagyjuk – hangsúlyozta –, hogy újra tönkretegyék és eladósítsák városunkat, hogy megtörjék lendületünket! Ne hagyjuk, hogy mások mondják meg, hogy mi, magyarok és mi, soproniak hogyan éljünk!

Koszorúzás és főhajtás: A megemlékezés a Petőfi-szobor koszorúzásával zárult. Elsőként dr. Barcza Attila, dr. Farkas Ciprián, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs helyezte el a tisztelet virágait. 

Közreműködők: Az ünnepi beszédet követő műsorban közreműködött Sopron Város Fúvószenekara, a Juventus Koncert Fúvószenekar, a Sopron Néptáncegyüttes, a Fajkusz Banda, tárogatón Ölveczky Tamás népzenész, Fajkusz Benedek Lukács, Lukács Sándor és Varga Miklós.

Huszárokkal a belvárosban és sajtónapi elismerés: Március 15. alkalmából huszáros családi napot tartottak a Liszt-központban és a belvárosban. A gyerekek és szüleik például huszárkiképzésen is részt vehettek, lovakat simogattak, de volt táncbemutató és kézműves foglalkozás is. Másnap Dallamos paripás címmel folytatódott a program a GYIK Rendezvényházban. Március 15., a szabad sajtó napja alkalmából idén is köszöntötték a sajtó munkatársait a városházán. Ezúttal a Rádió 1 munkatársait díjazták, az elismerő oklevelet a városvezetés adta át Boronkay Gusztáv ügyvezetőnek. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.