Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Azonnali gazdasági intézkedések
Barcza Attila országgyűlési képviselő: a kormány a helyzetnek megfelelően hozhat újabb intézkedéseket Fotó: Soproni Téma-archívum

Barcza Attila: Tartsuk be a koronavírus elleni védekezés szigorú szabályait!

Azonnali gazdasági intézkedések

| Munkatársunktól | Városi hírek

Első lépésként öt konkrét gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be múlt szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, amelyek a koronavírus okozta gazdasági problémákra reagálnak. A részletekről Barcza Attilát, Sopron és térsége országgyűlési képviselőjét kérdezte a Soproni Téma.

– Fontos kiemelni, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések, illetve a 2020-as költségvetés módosítása, valamint a következő évi előkészítése azt a célt szolgálja, hogy segítse a munkahelyek megőrzését és az esetleg bajba jutott emberek segítését – mondotta a képviselő, aki a parlament gazdasági bizottságának is tagja. – A jelenleg leginkább sújtott ágazatok Sopronban és térségében is fontos szerepet játszanak, ezért a jelentős gondok mellett jó hír az érintetteknek, hogy a kormány a segítségükre sietett.

A legfontosabb intézkedések a következők:

– A magánszemélyek és a vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük.

– A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.

– A március 19-től felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et a jegybanki alapkamat +5 százalékában maximalizáltuk.

– Gazdaságunk néhány szektora már most súlyos gondokkal küzd, ilyen terület a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis a taxisok is. Ezekben a szektorokban a munkáltatói járulékfizetési kötelezettséget teljes egészében elengedjük. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentjük, nyugdíjjárulékot nem kell fizetni. Az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Mindez egyelőre június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok általányadó-fizetési kötelezettségét elengedjük június 30-ig. Ezekben a szektorokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedjük június 30-ig.

– Döntéseket hoztunk a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Barcza Attila kiemelte, a fentiek csak az első lépések, a kormány a helyzetnek megfelelően hozhat újabb és újabb intézkedéseket.

Az országgyűlési képviselő azzal zárta mondanivalóját, hogy mindenki – saját maga és embertársai érdekében – tartsa be az operatív törzs által meghozott intézkedéseket és a higiénés szabályokat!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.