Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az oltás életeket ment

„Rendelkezésre állnak a biztonságos és hatékony oltóanyagok”

Az oltás életeket ment

| Köves Andrea | Városi hírek

Folyamatosan zajlik a koronavírus elleni védőoltások beadása a Soproni Gyógyközpontban és a háziorvosi rendelőkben. Vajon miért döntöttek közismert soproni polgárok a vakcina beadatása mellett? – erre a kérdésre kerestük a választ.

Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Színház művésze önkéntesként is tevékenykedik a Soproni Gyógyközpont oltópontján, az első vakcinát pedig már megkapta:

– Jelenleg annak, hogy az ember ne legyen beteg, és ne betegítsen meg másokat, az egyetlen módja az oltás. Vannak oltásellenesek, mások még a vírusban sem hisznek, ez szerintem rendkívüli módon felelőtlen magatartás. Beoltattam magamat, hiszen abban bízom, hogy minél előbb visszatérünk a rendes kerékvágásba, a színházi munka csak akkor működhet, ha az emberek közösségbe tudnak menni. Abban bízom, hogy a kétkedőknek is példát ad, ha mi, színészek beoltatjuk magunkat, hiszen alig várjuk végre a közönséggel való személyes találkozást.

Dr. Amberger Erzsébet évtizedekig volt Sopron tiszti főorvosa, az elsők között regisztrált a védőoltásra:

– A hetvenes évek közepén, amikor járványtanból a szakorvosi képesítésem megszerzésére készültem, prof. dr. Berencsi György nemzetközi hírű virológus azt mondta, hogy a harmadik évezred a vírusok évezrede lesz, és ezek a kórokozók mindig kicsit előttünk járnak. Több mint egy éve kiderült: milyen jól látta már akkor is a helyzetet, hiszen a Covid-19 vírus meglátásom szerint térdre kényszerítette az egész világot. Itt az ideje, hogy az emberiség takarodót fújjon a kórokozónak, ennek a legbiztosabb módja pedig a védőoltás. Ám mindez csak akkor hatékony, hogyha akkora lesz a lakosság átoltottsága, hogy a vírus nem talál elég fogékony embert. A tudománynak hála, rendelkezésre állnak a biztonságos és hatékony oltóanyagok. A vakcinákat már meg is kaptam.

Frühwirth Blanka soproni írónő fiatal kora ellenére regisztrált az oltásra, az első vakcinát már megkapta:

– Bevallom, engem nem csak a közösségi érdek vezérelt. Volt hasonló korú ismerősöm lélegeztető gépen, nekem ez elég motivációt adott ahhoz, hogy kérjem az oltást. Amellett, hogy az ember kisebb eséllyel kerül kórházba, azt a pozitív hozadékát is várom az oltásnak, hogy minél előbb visszaálljon az élet a normál kerékvágásba, és lehessen utazni. Nálam ugyan jelentkeztek a gyakori mellékhatások is az oltásnál, de sokkal hamarabb elmúltak, mintha a vírussal és a szövődményeivel kellett volna megküzdenem. Úgy érzem, felkészülten várom az emlékeztető oltást.

Farkas Gábor, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója élt a pedagógusok számára felkínált oltás lehetőségével:

– Egyrészt állampolgári felelősségérzetem késztetett az oltás beadatására, hiszen pedagógusként, igazgatóként úgy gondolom: példát kell mutatnom, másrészt miután gyerekekkel foglalkozunk, fontos, hogy ne kapjuk el a betegséget, illetve egymást ne fertőzzük. Meglátásom szerint a felelősségvállalásnak most központi a szerepe, és a hosszú távú munkának csak akkor tudunk nekiállni, ha élünk az oltás lehetőségével. Mindemellett tiszteletben tartom azoknak is a véleményét, érzéseit, akik nem így döntenek. Az oltási körülményekről annyit tudok mondani, hogy rendkívül flottul ment, jól szervezetten, nagyon kedves egészségügyi dolgozókkal találkoztam.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.