Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az olimpiai bajnok utcája
A Csik Ferenc utca a Fűzfa sorba torkollik, 1969 óta viseli az olimpiai bajnok nevét. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A Csik Ferenc utca környékén volt az egykori Nagyuszoda

Az olimpiai bajnok utcája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

Az utcát 1969-ben nevezték el dr. Csik Ferenc olimpiai úszóbajnokról, akinek emlékét tábla is őrzi itt 2015 óta. Az utca a Fűzfa sorba torkollik, ahol egykor a 200 méternél hosszabb, tószerű Nagyuszoda (ó uszoda) várta a fürdővendégeket. Greilinger Kristóf és fia, Nándor molnárok 1845-ben létesítették, hogy az Ikva vizének jobb hasznosításával jövedelmüket növeljék. A Nagyuszoda mellett 1846-ban Hild Nándor tervezésében „nyári szalont” és étkezdét is építettek. Rengetegen jártak a „nagyuszihoz” nemcsak fürdeni, hanem rákot, békát, vízisiklót menteni. A mesterséges tó a II. világháború áldozata lett, a megmaradt építményeket az 1950-es és az 1965-ös árvíz megrongálta, végül az 1960-as évek végi mederrendezés jelentette a végét.

A mai Uszoda utcából a Csik Ferenc utca vonalán a szántóföldek között vezetett az út a 60 méter hosszú, medencés Kisuszodáig (új uszoda vagy sportuszoda néven is ismert), mely 1868-ban nyitott meg. A Kisuszoda az I. világháborúban jelentős károkat szenvedett. A felújítás után a soproni úszóegyesületek itt is rendezhettek versenyeket. A Kisuszodát 1978-ban megszüntették, helyén ma már lakóházak állnak. A Csik Ferenc utca – Fűzfa sor – Uszoda utcai terület árvíz-veszélyeztetett városrész volt, vízmentesítését védőgátak megépítésével kellett megoldani.

A Csik Ferenc utcáról Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélt.

Csik (Lengváry) Ferenc olimpiai bajnok úszó, orvos 1913. december 12-én született Kaposváron. Sportpályafutásának legnagyobb sikere, egyben az addigi magyar sporttörténet legnagyobb ünnepe volt az 1936-os győzelme a berlini olimpián, amikor 100 méteres gyorsúszásban diadalmaskodott az esélyesebbnek tartott japánok és amerikaiak előtt. Összesen 18 magyar bajnoki címet nyert. 1944 októberében behívták katonának. Tartalékos orvos–őrmesterként szolgált Szolnokon, Keszthelyen és Sopronban. Orvosi hivatásának teljesítése közben Sopronban egy bombatámadás során vesztette életét 1945. március 29-én. A városi uszoda a közelmúlti újjáépítéséig szintén az ő nevét viselte.

Kapcsolódó cikkek