Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Arculati kézikönyv készült

| Munkatársunktól | Városi hírek

Elkészült Sopron Településképi Arculati Kézikönyve, amelyet az önkormányzat a helyi szervezetek és egyesületek bevonásával állított össze, és amely minden városrészre vonatkozóan meghatároz egy iránymutatást az „egységes” településrészi arculat kialakításáról. A kézikönyvről hétfőn tartottak lakossági fórumot a városházán.

A lakossági fórumon dr. Fodor Tamás polgármester ismertette azt a kormányrendeletet, amely alapján elkészült városunkban az arculati kézikönyv. A könyv figyelembe veszi a helyi és táji adottságokat, illetve a műemlékekre és a műemléképületekre vonatkozó szabályozásokat is. Betartásával a jövőben egységesebb, a történelmi értékeink megtartása mellett egy modernebb és élhetőbb környezetet teremt.


A rendezvényen többek között részt vett dr. Simon István alpolgármester, dr. Sárvári Szabolcs jegyző és több önkormányzati képviselő is.


A Településképi Arculati Kézikönyvet Németh Gergely városi főépítész mutatta be. Elöljáróban leszögezte: a kézikönyv nem kíván mozgásteret szűkíteni és nem kívánja átvenni az építtetőtől a gondolkodás és döntés lehetőségét. A vetített képes bemutatón külön-külön kitért a főépítész az eltérő karakterű településrészekre. Külön mutatták be a történelmi belváros, az egyes városrészek, lakótelepek, lakóparkok, a kisvárosi lakóterületek, a Lövérek, illetve a városhoz szintén kapcsolódó ipari, kül- és mezőgazdasági területek, valamint a látvány szempontjából hozzátartozó meghatározó utak kialakítását is.


A kézikönyv szabályozza például az épületek tömegét (nagyság, magasság), vagy az adott városrészben a tetőszerkezetek kialakítására, illetve a homlokzatok színezésére vonatkozó  utalásokat is. Külön fejezetben foglalkozik a felújításokkal, bővítésekkel, vagy éppen a kerítések kialakításával, de nagy hangsúlyt kap a zöldterületek kialakítása is.


A bemutató után lehetőség volt a lakossági kérdések felvetésére is. A Településképi Arculati Kézikönyvet még a képviselő-testületnek is el kell majd fogadnia. A téma várhatóan már a februári közgyűlésen napirendre kerül.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.