Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Áldás a templomra
A szentmisét megelőzően dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg a templomot és a híveket Fotó: Leczovics Zsolt

Hetvenöt éve szentelték fel a kurucdombi Isten házát

Áldás a templomra

| Munkatársunktól | Városi hírek

Dr. Veres András megyéspüspök kért áldást az elmúlt vasárnap az 1943. szeptember 8-án felszentelt Szent István-templomra.

Ünnepi szentmisét mutatott be a Szent István-templomban dr. Veres András megyéspüspök az épület felszentelésének 75. évfordulója alkalmából. A szertartást megelőzően a templom előtti téren, az árkádnál áldotta meg a résztvevőket – Istentől a híveknek hűséget és kitartást kért –, valamint az épületet, és imádkozott mindazokért, akik építették, gondozták és benne szolgáltak az idők során. A megyéspüspök az áldást követően Böcskei Győzőnek, a templom plébánosának jelenlétében tartotta meg a szentmisét. Az eseményen részt vett dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Farkas Ciprián városházi tanácsnok, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.

A felszentelés 75. évfordulójára lett készen a templomtorony felújítása, átfestése, valamint működik rajta egy, mind a négy oldalról látható óra is. Emellett a plébánia épületének homlokzatát is megújították.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk (Tájba simuló modern templom, Soproni Téma, 2017. augusztus 30.,) a Katolikus Konvent már 1932-ben döntést hozott, hogy új templomokat és új plébániákat kell létesíteni. Komoly viták folytak, hogy a megnövekedett város mely részén lenne a legfontosabb az építkezés. Végül úgy döntöttek, hogy a városnak azt a részét választják – a Kurucdombot –, ahol abban az időben a legtöbb szegény ember élt. A templomot 1943. szeptember 8-án dr. báró Altorjai Apor Vilmos győri püspök Szent István király tiszteletére szentelte fel. A hívek adományából a freskók 1945–1961. között készültek el. A templom érdekessége a Czestochowai Fekete Madonna kép, amelyet lengyel hadifoglyok adományoztak a soproni híveknek. Az orgonát Soproni (Schwarz) József zeneművészeti főiskolai tanár tervezte, a budapesti orgonagyárban készült 1956-ban. Az Isten háza az elmúlt hetvenöt év során számtalan hívő embernek nyújtott lelki vigaszt, illetve okozott számtalan boldogságos pillanatot.

A templom külső kerengőjében helyezkedik el Szent István szobra, amely a városban is egyedülálló, így a templom szolgál helyszínül az augusztus 20-i ünnepségnek, melyet a plébánia és a város vezetése minden évben közösen rendez meg.

Kapcsolódó cikkek