Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zeneszerző emlékei
A Kőszegi Vonósok Uwe Scheer karmester vezényletével adtak elő Kárpáti Sándor műveket a malomban tartott emléktábla- és -szobaavatón. Fotó: Filep István

Százötven évvel ezelőtt született Kárpáti Sándor

A zeneszerző emlékei

| Munkatársunktól | Városi hírek

Emléktáblát és -szobát avattak Kárpáti Sándor zeneszerző életműve előtt tisztelegve szombaton a bánfalvi Kárpáti-malomban.

A rendezvényre érkezett több mint 100 érdeklődőt dr. Kárpáti György, a zeneszerző unokája és dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke köszöntötte. Perkovátz Tamás, az egyesület alelnöke ismertette Kárpáti Sándor életét és munkásságát. Mivel a néhai zeneszerző Kőszegen született, az avatáson részt vett a Vas megyei város alpolgármestere, Terplán Zoltán is, valamint a Kőszegi Kerékpáros Egyesület tagjai, akik Doborján érintésével tekertek el a rendezvényre.


A köszöntők után dr. Kárpáti György és dr. Józan Tibor leplezte le az épület kapuja mellett található emléktáblát. Ezután a pince érintésével – ahol borkóstoló várta a vendégeket – a malom bemutatótermébe vezetett az út, itt a Kőszegi Vonósok Uwe Scheer karmester vezényletével adtak elő Kárpáti Sándor műveket.


A koncert után Terplán Zoltán és dr. Józan Tibor szalagátvágással adta át a Kárpáti Sándor emlékszobát, ahol a zeneszerző unokája körbevezette a látogatókat. A vezetés egy, a zeneszerző műveiről szóló rövidfilmmel végződött.


Mint arról lapunkban is beszámoltunk (A zeneszerző öröksége, 2022. március 9., Soproni Téma), 150 éve született Kárpáti Sándor. Az évforduló alkalmából idén több programmal tisztelegnek a neves soproni tanító, zeneszerző emléke előtt. A Lenck-villa kamaraegyüttese például tavasszal jótékonysági hangversenyt tartott, a Petőfi Színházban pedig bemutatták az Árgyilus és Tündér Ilona című táncregét, ami a zeneszerző egy művének feldolgozása. Az emlékszobában Kárpáti Sándor egykori zongorája, személyes tárgyai, kottái is megtekinthetőek. A malom és az emlékszoba jelenleg előzetes bejelentkezés után látogatható – időpontot foglalni a karpatimalom.hu oldalon lehet.


Kárpáti Sándor művei: Zenei hagyatékát nyolcvan dal, 27 zongora- és 5 orgonamű, 20 kamaradarab, számtalan szimfonikus költemény, valamint 10 színpadi mű alkotja, munkáinak feltárása napjainkban is tart.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.